Sara Rönne på Träningsglädje.se vågar bli trött i fjällen

Mäktiga fjälltoppar och stora vidder skapar en litenhet som känns befriande.

Sara Rönne på Träningsglädje.se vågar bli trött i fjällen

Bloggaren och hängivna löparen Sara Rönne väljer 2XU Idre Fjällmaraton som sitt första fjällopp och som ett av sommarens äventyr.
– Jag fastnade för den känsla som loppet vill förmedla: ett inbjudande och inkluderande lopp där upplevelsen är det viktiga.

Sara Rönne ÄR träningsglädje, hennes mycket lästa blogg heter så och hela hon utstrålar glädje och kärlek till träning, och kanske mest av allt till löpning.

– För mig är det meditativt att springa. Jag går in i min egen värld. Ofta kommer lösningar på saker till mig när jag springer och jag får nya insikter. Löpningen gör mig avstressad och kreativ.

Och utomhus ska det vara.

– För mig betyder utomhus att jag är bortanför stan. I stan är det intryck överallt: löpsedlar, människor, ljud… Utomhus är en fristad från alla intryck. Oavsett om jag springer, åker skidor eller vandrar så hittar jag ett lugn.

Sara bor huvudsakligen i Åre och har tillgång till gott om utomhus.

– Grejen med fjällöpning är att fjället inte går att kontrollera. På asfalt är allt så förutbestämt, det enda som kan hända är rödljus och motvind. På fjället är det till stor del vädret som avgör förutsättningarna. Mäktiga fjälltoppar och stora vidder skapar en litenhet som känns befriande. Det går inte att styra och ställa där ute, det är en skön känsla att inte kunna bestämma.

– Trots att jag bor i Jämtland och springer väldigt mycket här, så har jag faktiskt aldrig sprungit ett lopp i fjällen! Men 2018 blir det start i 2XU Idre Fjällmaraton. Jag fastnade för den känsla som loppet vill förmedla: ett inbjudande och inkluderande lopp där upplevelsen är det viktiga. Det här blir årets huvudmål, det som jag kommer att träna mot. Förmodligen springer jag 28 km. Det är tillräckligt långt för att vara en utmaning, men inte för långt – härligt långt helt enkelt!

På vägen mot 2XU Idre Fjällmaraton har Sara andra spännande utmaningar.

– Jag har siktet inställt på att springa i Padjelanta den här sommaren. I somras sprang jag Kungsleden. Jag är orädd och tror på att jag kan göra det jag vill. Mina äventyr har matat den egenskapen, det är viktigt att göra det med jämna mellanrum.

Vi pratar om rejäla långdistanser här. Du ryggar inte för att bli trött?

– Det är en härlig känsla att bli trött, jag tycker bäst om att bli det genom att hålla på länge. Då den här känslan av att vara nedmald fast stark kommer, det är beroendeframkallande. När jag är trött går alla intryck rakt in i mig, utan filter. Det är som att få en injektion rakt i blodet Och kom ihåg: Det är inte farligt att bli trött! Jag vill verkligen uppmana alla att våga bli riktigt trötta genom långvarigt fysisk aktivitet, att testa och se hur du upplever det.

När känner du dig oslagbar?

– När det är dåligt väder, regn eller snö, det är kallt och blött och tufft att gå ut. Jag älskar motvind och regn! Då känner jag mig cool och stark när jag sticker ut och springer. Speciellt när jag sedan kommer hem och är sjukt nöjd med mig själv.

Följ Saras äventyr och vägen mot 2XU Idre Fjällmaraton på Traningsgladje.se

Foto: Louise Forslycke Garbergs, Isbergs Photography

VILKET BLIR DITT

2XU IDRE FJÄLLMARATON?

Anmäl dig här
700möh 750 800 850 900 950 1000möh 700möh 750 800 850 900 950 1000möh
Visa alla
Visa 45km
Visa 28km
Visa 12km

45 km - 1400 hm

Bovtse Baalka

Kolla in banan

28 km - 900 hm

Duvrie Baalka

Kolla in banan

12 km - 300 hm

Vaejsjie Baalka

Kolla in banan

Bli superambassadör

Vinn träningsprodukter för över 6 000 kr!

Läs mer här

Utförslöpning på tekniska stigar är Patriks melodi

– Att springa i fjällmiljö passar nog mig rätt bra. Jag räds inte tekniska stigar och gillar kuperingen.

Läs mer här

Skånska backar lägger grunden för Oskar

– Ultralöpning är min grej, när det är långt så blir det mentala viktigare och det blir en utmaning på ett annat plan än att bara springa.

Läs mer här

Raw Cut gör Medaljen som får dig att minnas känslan

– De olika banornas djur, ren, björn och varg, kommer att finnas med och så klart fjällen – de är det bästa Sverige har om du frågar mig, menar Patrik Sandelin.

Läs mer här

Funktionärer, sportdryck, medaljer, nummerlappar…

Ge oss chansen att skapa precis den trailfest deluxe du förtjänar!

Läs mer här

Landslagsåkaren Simon Andersson till 2XU Idre Fjällmaraton

Min favoritrunda stämmer ganska väl överens med bansträckningen för loppet, med den vackra utsikten från Städjan som given höjdpunkt.

Läs mer här

Skidåkaren Helene Söderlund: Löpningen är min räddning nu!

Konditionsfenomenet som vunnit VM-guld i skidorientering, kört Tour de Ski och vunnit världscuptävlingar på rullskidor laddar nu för 2XU Idre Fjällmaraton.

Läs mer här

Hoka One One står för skorna på 2XU Idre Fjällmaraton

– vi finns för hela spektrat av löpare, elit som motionär, trail eller väg, oavsett distans, säger Erik Desmeules

Läs mer här

Ultralöparen Johanna Bygdell vill ha tuffa förutsättningar i Idre

– Jag känner mig oslagbar när kroppen är som en maskin. Den borde vara trött men det är den inte.

Läs mer här

Energi på fjället med Umaras magvänliga sportdryck

De tog saken i egna händer när det inte fanns några bra sportdrycker på marknaden. Biomedicinarna på Umara utvecklar sportnutrition baserat på forskning.

Läs mer här