Skidåkaren Helene Söderlund: Löpningen är min räddning nu!

Konditionsfenomenet som vunnit VM-guld i skidorientering, kört Tour de Ski och vunnit världscuptävlingar på rullskidor laddar nu för 2XU Idre Fjällmaraton.

En skada hindrar henne från skidåkning, men löpningen fungerar. En revanschsugen Helene Söderlund längtar till 2XU Idre Fjällmaraton.

Sju VM-medaljer i skidorientering, varav två guld, totaltrea i världscupen på rullskidor 2017, med två segrar, och flera världscupstarter i längdskidor, inklusive en Tour de Ski. Helene Söderlund är välmeriterad i flera olika idrotter. Huvudfokus de senaste åren har varit längdskidor. Men långvariga ryggproblem innebär att hon just nu inte kan åka skidor.

– Löpningen är min räddning i vinter! Effekten har blivit att jag är i min bästa januarilöpform någonsin. Jag springer alltid ganska mycket för att vara skidåkare, jag älskar att springa! Det blir en del löptävlingar och jag tycker bäst om när det är lite stökigt och backigt. Fjällöpning är härligt.

Och till sommaren blir det en start i 2XU Idre Fjällmaraton, på 28 km.
– Det känns som en lagom distans i år, det blir en utmaning. Så småningom vill jag springa 45 km och känna på den också.

Helene har varit på många klubbläger på Idre Fjäll, vinter som sommar.
– Jag har sprungit mycket här och tycker att det är jättefint. Man kommer ut på fjället fort. 2XU Idre Fjällmaraton ska bli spännande. Efter den här vintern när jag inte har kunnat tävla, finns det mycket uppdämd revanschlust i tävlingsmänniskan Helene. Och när väl nummerlappen är på, då gör jag mitt allra bästa för dagen!

Till sist, när känner du dig oslagbar?
– En sån där dag när jag kan ge precis allt, när jag kan kontrollera kroppen. Om jag är på gränsen att bli stum, då korrigerar jag farten och sedan kan jag bara fortsätta i ett skönt flow. Då är jag oslagbar för mig själv!

VILKET BLIR DITT

2XU IDRE FJÄLLMARATON?

Anmäl dig här
700möh 750 800 850 900 950 1000möh 700möh 750 800 850 900 950 1000möh
Visa alla
Visa 45km
Visa 28km
Visa 12km

45 km - 1400 hm

Bovtse Baalka

Kolla in banan

28 km - 900 hm

Duvrie Baalka

Kolla in banan

12 km - 300 hm

Vaejsjie Baalka

Kolla in banan

Bli superambassadör

Vinn träningsprodukter för över 6 000 kr!

Läs mer här

Utförslöpning på tekniska stigar är Patriks melodi

– Att springa i fjällmiljö passar nog mig rätt bra. Jag räds inte tekniska stigar och gillar kuperingen.

Läs mer här

Skånska backar lägger grunden för Oskar

– Ultralöpning är min grej, när det är långt så blir det mentala viktigare och det blir en utmaning på ett annat plan än att bara springa.

Läs mer här

Raw Cut gör Medaljen som får dig att minnas känslan

– De olika banornas djur, ren, björn och varg, kommer att finnas med och så klart fjällen – de är det bästa Sverige har om du frågar mig, menar Patrik Sandelin.

Läs mer här

Funktionärer, sportdryck, medaljer, nummerlappar…

Ge oss chansen att skapa precis den trailfest deluxe du förtjänar!

Läs mer här

Landslagsåkaren Simon Andersson till 2XU Idre Fjällmaraton

Min favoritrunda stämmer ganska väl överens med bansträckningen för loppet, med den vackra utsikten från Städjan som given höjdpunkt.

Läs mer här

Hoka One One står för skorna på 2XU Idre Fjällmaraton

– vi finns för hela spektrat av löpare, elit som motionär, trail eller väg, oavsett distans, säger Erik Desmeules

Läs mer här

Ultralöparen Johanna Bygdell vill ha tuffa förutsättningar i Idre

– Jag känner mig oslagbar när kroppen är som en maskin. Den borde vara trött men det är den inte.

Läs mer här

Energi på fjället med Umaras magvänliga sportdryck

De tog saken i egna händer när det inte fanns några bra sportdrycker på marknaden. Biomedicinarna på Umara utvecklar sportnutrition baserat på forskning.

Läs mer här

Sara Rönne på Träningsglädje.se vågar bli trött i fjällen

Mäktiga fjälltoppar och stora vidder skapar en litenhet som känns befriande.

Läs mer här