Skånska backar lägger grunden för Oskar

– Ultralöpning är min grej, när det är långt så blir det mentala viktigare och det blir en utmaning på ett annat plan än att bara springa.

Duktiga ultralöparen Oskar Henriksson kommer till 2XU Idre Fjällmaraton. Skåningen som bor i Lund vet hur man förbereder sig för ett fjällmaraton, och har massor av rutin från flertalet internationella ultralopp.

– Jag söker mig till de åsar och höjder som faktiskt finns i Skåne. Det kan bli rätt många timmar upp och ner i samma backe för att få ihop kuperingen. Bra mental träning på samma gång. Ultralopp handlar ju mycket om inställning. Jag brukar tänka att jag SKA klara det. Jag delar upp loppet och låter de olika kontrollerna vara delmål. Under långa lopp har jag ofta ett supportgäng med mig, och det ger alltid energi att få träffa dem längs vägen.

Oskar tillbringade en månad i Alperna i somras.
– Jag reste mellan skyrunning lopp, 2017 var första året som jag sprang sådana lopp. Det blev tre lopp i ultraserien i Sky Running och jag tog världscuppoäng i samtliga. Det är det jag är mest nöjd med 2017.

Men det blev lite för många långa lopp förra året.
– Lopp på över 100 km kräver tid till återhämtning, och det gav för lite tid till att träna. Jag var riktigt sliten redan i september–oktober. Med den lärdomen lägger jag upp 2018 på ett annat sätt.

Var hittar då du den bästa löpningen?
– Jag tycker om att springa nya lopp och upptäcka nya platser. Bland många fina ställen skulle jag nog säga Chamonix – där finns så många möjligheter. Jag sprang ett lopp i Hongkong i början av förra året och det var en häftig upplevelse med bergslöpning så nära storstaden. Nu ser jag fram emot att springa i Idre. Jag har aldrig sprungit där tidigare utan bara passerat förbi i bil.

Favoritpasset är de långa lugna turerna i trevligt sällskap, helst på nya platser.
– När det inte handlar om prestation utan om upplevelse.

Det hela startade med att han fick en startplats till ett 70 km-lopp i studentpresent av sin morfar. Sedan var han fast.
– Ultralöpning är min grej, när det är långt så blir det mentala viktigare och det blir en utmaning på ett annat plan än att bara springa. Och naturupplevelsen blir så stor, löpning i berg och skog är fantastisk.

Foto: @storasmaoskar

VILKET BLIR DITT

2XU IDRE FJÄLLMARATON?

Anmäl dig här
700möh 750 800 850 900 950 1000möh 700möh 750 800 850 900 950 1000möh
Visa alla
Visa 45km
Visa 28km
Visa 12km

45 km - 1400 hm

Bovtse Baalka

Kolla in banan

28 km - 900 hm

Duvrie Baalka

Kolla in banan

12 km - 300 hm

Vaejsjie Baalka

Kolla in banan

Caroline och Johan är våra superambassadörer

Läs mer här

Silva och 2XU Idre Fjällmaraton – a match made in heaven!

Läs mer här

Tomas – gubbelit i OCR som siktar mot 2XU Idre Fjällmaraton

Läs mer här

Bli superambassadör

Vinn träningsprodukter för över 6 000 kr!

Läs mer här

Utförslöpning på tekniska stigar är Patriks melodi

– Att springa i fjällmiljö passar nog mig rätt bra. Jag räds inte tekniska stigar och gillar kuperingen.

Läs mer här

Raw Cut gör Medaljen som får dig att minnas känslan

– De olika banornas djur, ren, björn och varg, kommer att finnas med och så klart fjällen – de är det bästa Sverige har om du frågar mig, menar Patrik Sandelin.

Läs mer här

Funktionärer, sportdryck, medaljer, nummerlappar…

Ge oss chansen att skapa precis den trailfest deluxe du förtjänar!

Läs mer här

Landslagsåkaren Simon Andersson till 2XU Idre Fjällmaraton

Min favoritrunda stämmer ganska väl överens med bansträckningen för loppet, med den vackra utsikten från Städjan som given höjdpunkt.

Läs mer här

Skidåkaren Helene Söderlund: Löpningen är min räddning nu!

Konditionsfenomenet som vunnit VM-guld i skidorientering, kört Tour de Ski och vunnit världscuptävlingar på rullskidor laddar nu för 2XU Idre Fjällmaraton.

Läs mer här

Hoka One One står för skorna på 2XU Idre Fjällmaraton

– vi finns för hela spektrat av löpare, elit som motionär, trail eller väg, oavsett distans, säger Erik Desmeules

Läs mer här