Utförslöpning på tekniska stigar är Patriks melodi

– Att springa i fjällmiljö passar nog mig rätt bra. Jag räds inte tekniska stigar och gillar kuperingen.

Utförslöpning på tekniska stigar är Patriks melodi

På några år har han förbättrat sin tid på milen från 50 till 33 minuter och träningsdosen ligger varje vecka på mellan 8-12 mil löpning. Men så har det inte alltid varit för göteborgaren Patrik Lindegårdh, som på nytt hittat glädjen i att springa.

Som junior var Patrik Lindegårdh en framgångsrik juniororienterare, men under gymnasietiden började motivationen tryta, inte minst genom upprepade skadeproblem. Han beslöt sig för att lägga av med orienteringen. Efter 5 års universitetsstudier flyttade han till Spanien där han startade en helt annan livsstil.
- Jag bytte ut löpning i skog mot gymträning och vips var jag 10 kilo tyngre. När vi för något år sedan flyttade hem igen och fick vårt första barn, började jag sakta löpträna igen. De senaste 2-3 åren har jag blivit mer seriös och höjt träningsmängden.

Ökad träning och fokus har resulterat att han toppat resultatlistorna på flertalet traillopp i Göteborgstrakten, med segrar i bland annat Orust Tvärs, Sätila Trail och Tuve Trail. han har även tampats i toppen på Risveden terräng, BAMM och Trailvarvet.  Till hösten står 2XU-ambassadören Patrik på startlinjen i 2XU Idre Fjällmaraton och blir en av favoriterna i loppet. På vilken distans är ännu inte bestämt.
- I normala fall är det givet för mig att välja 45 km. Det är på de längre distanserna jag trivs bäst. Men jag ska springa BAMM veckan innan, beroende på hur återhämtningen går kan det istället bli start på någon av de kortare distanserna.

Under vintern är han pappaledig och tränar 10-12 timmar i veckan. Två fartpass och ett långpass kompletteras av flertalet lugna turer i skogsmiljö.
- Nu under vintern blir ofta kvalitetspassen på hårt underlag och så letar jag mig ut på kuperade skogsstigar på längre lugna pass. Jag försöker vara noggrann med att skilja på lugna och snabba pass. Med småbarn hemma blir det ibland lite si och så med sömnen, men jag har hittills hållit mig frisk och fri från skador.

Han har tidigare aldrig sprungit i Idres fjälltrakter, utan bara besökt området vintertid.
- Att springa i fjällmiljö passar nog mig rätt bra. Jag räds inte tekniska stigar och gillar kuperingen. Framförallt utför har jag min styrka. Även om det är kortare backar hemma i Göteborg blir det totalt sett många höjdmeter på passen.

Framöver siktar Patrik på att delta i allt fler ultralopp.
- Målet i år är BAMM och 2XU Idre Fjällmaraton, men jag hoppas också på att delta vid RM i Ultratrail i Sundsvall tidigare under sommaren. Förmodligen blir det också något av loppen Soteleden 44km, Sundsvall Trail, Halla eller Silverleden 64 km. Jag vill fortsätta att utvecklas inom löpningen, även om det blir tuffare och tuffare när man pressar ner tiderna.

När känner du dig oslagbar?
- När jag springer snabbt utför på teknisk stig en varm sommardag, gärna i fjällmiljö.

VILKET BLIR DITT

2XU IDRE FJÄLLMARATON?

Anmäl dig här
700möh 750 800 850 900 950 1000möh 700möh 750 800 850 900 950 1000möh
Visa alla
Visa 45km
Visa 28km
Visa 12km

45 km - 1400 hm

Bovtse Baalka

Kolla in banan

28 km - 900 hm

Duvrie Baalka

Kolla in banan

12 km - 300 hm

Vaejsjie Baalka

Kolla in banan

Caroline och Johan är våra superambassadörer

Läs mer här

Silva och 2XU Idre Fjällmaraton – a match made in heaven!

Läs mer här

Tomas – gubbelit i OCR som siktar mot 2XU Idre Fjällmaraton

Läs mer här

Bli superambassadör

Vinn träningsprodukter för över 6 000 kr!

Läs mer här

Skånska backar lägger grunden för Oskar

– Ultralöpning är min grej, när det är långt så blir det mentala viktigare och det blir en utmaning på ett annat plan än att bara springa.

Läs mer här

Raw Cut gör Medaljen som får dig att minnas känslan

– De olika banornas djur, ren, björn och varg, kommer att finnas med och så klart fjällen – de är det bästa Sverige har om du frågar mig, menar Patrik Sandelin.

Läs mer här

Funktionärer, sportdryck, medaljer, nummerlappar…

Ge oss chansen att skapa precis den trailfest deluxe du förtjänar!

Läs mer här

Landslagsåkaren Simon Andersson till 2XU Idre Fjällmaraton

Min favoritrunda stämmer ganska väl överens med bansträckningen för loppet, med den vackra utsikten från Städjan som given höjdpunkt.

Läs mer här

Skidåkaren Helene Söderlund: Löpningen är min räddning nu!

Konditionsfenomenet som vunnit VM-guld i skidorientering, kört Tour de Ski och vunnit världscuptävlingar på rullskidor laddar nu för 2XU Idre Fjällmaraton.

Läs mer här

Hoka One One står för skorna på 2XU Idre Fjällmaraton

– vi finns för hela spektrat av löpare, elit som motionär, trail eller väg, oavsett distans, säger Erik Desmeules

Läs mer här