Skånska backar lägger grunden för Oskar

– Ultralöpning är min grej, när det är långt så blir det mentala viktigare och det blir en utmaning på ett annat plan än att bara springa.

Duktiga ultralöparen Oskar Henriksson kommer till 2XU Idre Fjällmaraton. Skåningen som bor i Lund vet hur man förbereder sig för ett fjällmaraton, och har massor av rutin från flertalet internationella ultralopp.

– Jag söker mig till de åsar och höjder som faktiskt finns i Skåne. Det kan bli rätt många timmar upp och ner i samma backe för att få ihop kuperingen. Bra mental träning på samma gång. Ultralopp handlar ju mycket om inställning. Jag brukar tänka att jag SKA klara det. Jag delar upp loppet och låter de olika kontrollerna vara delmål. Under långa lopp har jag ofta ett supportgäng med mig, och det ger alltid energi att få träffa dem längs vägen.

Oskar tillbringade en månad i Alperna i somras.
– Jag reste mellan skyrunning lopp, 2017 var första året som jag sprang sådana lopp. Det blev tre lopp i ultraserien i Sky Running och jag tog världscuppoäng i samtliga. Det är det jag är mest nöjd med 2017.

Men det blev lite för många långa lopp förra året.
– Lopp på över 100 km kräver tid till återhämtning, och det gav för lite tid till att träna. Jag var riktigt sliten redan i september–oktober. Med den lärdomen lägger jag upp 2018 på ett annat sätt.

Var hittar då du den bästa löpningen?
– Jag tycker om att springa nya lopp och upptäcka nya platser. Bland många fina ställen skulle jag nog säga Chamonix – där finns så många möjligheter. Jag sprang ett lopp i Hongkong i början av förra året och det var en häftig upplevelse med bergslöpning så nära storstaden. Nu ser jag fram emot att springa i Idre. Jag har aldrig sprungit där tidigare utan bara passerat förbi i bil.

Favoritpasset är de långa lugna turerna i trevligt sällskap, helst på nya platser.
– När det inte handlar om prestation utan om upplevelse.

Det hela startade med att han fick en startplats till ett 70 km-lopp i studentpresent av sin morfar. Sedan var han fast.
– Ultralöpning är min grej, när det är långt så blir det mentala viktigare och det blir en utmaning på ett annat plan än att bara springa. Och naturupplevelsen blir så stor, löpning i berg och skog är fantastisk.

Foto: @storasmaoskar

VILKET BLIR DITT

2XU IDRE FJÄLLMARATON?

Anmäl dig här
700möh 750 800 850 900 950 1000möh 700möh 750 800 850 900 950 1000möh
Visa alla
Visa 45km
Visa 28km
Visa 12km

45 km - 1400 hm

Bovtse Baalka

Kolla in banan

28 km - 900 hm

Duvrie Baalka

Kolla in banan

12 km - 300 hm

Vaejsjie Baalka

Kolla in banan

”Jag gillar att springa långt för jag vill inte att det ska vara över så snabbt.”

Läs mer här

Ge kroppen extra energi med langningspaket från Enervit

Läs mer här

#3 – Polis-Lena Nilsson

Läs mer här

Tourledaren Emy Thorén springer Idre

Läs mer här

Bergsbestigaren Peter tar sig an Städjan

Läs mer här

Superambassadören Tanja ser fram emot årets höjdpunkt i Idre

Läs mer här

#2 – Gunilla Kidmark

Läs mer här

#1 – David Andersson & Elisabeth Hansson

Läs mer här

Per Forsberg startar Fjällmaraton-podden

Knivskarpt minne och brinnande idrottsintresse

Läs mer här

Peppa och inspirera – häng med i Superambassadören!

Vinn priser från 2XU, Silva, Hoka One One och Enervit för 6 000 kr!

Läs mer här