Startfältet på 45 km allt hetare

– även Hector Haines till start

Hector Haines – skyrunner och orienterare

Startfältet på 45 km blir allt hetare. Hector Haines, totalfemma i Skyrunner World Series 2017, aviserar nu att han kommer till start. Han ställs mot bland andra Fredrik Bakkman, världsmästare i orientering 2014, och Roman Ryapolov, riksmästare i traillöpning 2018.

– Jag tog en titt i kalendern och såg att det fanns möjlighet att springa. Och eftersom jag vill njuta mer av den svenska sommaren känns det jättekul att kunna springa 2XU Idre Fjällmaraton, säger britten som bor i Stockholm.

Helgen efter väntar världscupen i orientering i Norge för Hector, som också är duktig orienterare med en tionde plats på VM medeldistans 2015 och en fjärdeplats i stafett från 2016. Just nu förbereder han sig för VM i Lettland där han ska springa långdistansen.

Förra året tog han en paus från orientering på allra högsta nivå med förklaringen: ”VM gick i Estland och det är för platt för mig!” Istället blev det en satsning på ultralöpning och Skyrunner World Series där han blev femma totalt.
– 2017 överträffade mina förväntningar! Jag blev totalfemma även i delserien Sky Extreme.

Genombrottet som traillöpare kom i Limone Sky Race 2016.
– Jag blev tvåa och insåg att jag faktiskt har potential att vinna, det gav självförtroende.

Hector menar att distanser runt maraton, som i 2XU Idre Fjällmaraton, passar honom bäst än så länge.
– Riktigt långa tävlingar kräver mer strategi och jag behöver mer träning innan jag behärskar dem fullt ut. På 45 km kan jag tävla hela vägen. Jag är inte snabbast i starten eller på spurten, däremot kan jag pressa mig fysiskt under lång tid. Uppförs- och utförslöpningen har jag byggt upp mycket tack vare orienteringen, och jag är tekniskt duktig i svår terräng med sten eller i tunga myrar. Jag gillar när löpningen är varierad, när det växlar i underlag och kupering. Då tänker jag på annat än hur långt det är kvar.

Hector bor sedan några år på Lidingö.
– Flytten var en del i min satsning på orienteringen. Att bo i Sverige och träna med min klubb IFK Lidingö ger goda möjligheter att utvecklas.

Och till 2XU Idre Fjällmaraton tar han med sig ett gäng klubbkompisar.
– Vi är några som åker upp tillsammans, för att springa, dela erfarenheter och ha kul! I Idre förväntar jag mig att göra ett lopp där jag pushar mig själv hela vägen, i alla klättringar, och där jag springer fort på platten och utför. Jag växte upp i kanten av hedlandskapet i Yorkshire, en miljö som liknar svenska fjällen, så jag känner mig hemma på fjället.

När känner du dig oslagbar?
– Det är en lite underlig känsla. När mina tankar fullständigt kontrollerar kroppen, när den är superkänslig i sin respons och svarar utan ansträngning.

Foro: Ian Corlees

 

 

 

 

VILKET BLIR DITT

2XU IDRE FJÄLLMARATON?

Anmäl dig här
700möh 750 800 850 900 950 1000möh 700möh 750 800 850 900 950 1000möh
Visa alla
Visa 45km
Visa 28km
Visa 12km

45 km - 1400 hm

Bovtse Baalka

Kolla in banan

28 km - 900 hm

Duvrie Baalka

Kolla in banan

12 km - 300 hm

Vaejsjie Baalka

Kolla in banan

”Jag gillar att springa långt för jag vill inte att det ska vara över så snabbt.”

Läs mer här

Ge kroppen extra energi med langningspaket från Enervit

Läs mer här

#3 – Polis-Lena Nilsson

Läs mer här

Tourledaren Emy Thorén springer Idre

Läs mer här

Bergsbestigaren Peter tar sig an Städjan

Läs mer här

Superambassadören Tanja ser fram emot årets höjdpunkt i Idre

Läs mer här

#2 – Gunilla Kidmark

Läs mer här

#1 – David Andersson & Elisabeth Hansson

Läs mer här

Per Forsberg startar Fjällmaraton-podden

Knivskarpt minne och brinnande idrottsintresse

Läs mer här

Peppa och inspirera – häng med i Superambassadören!

Vinn priser från 2XU, Silva, Hoka One One och Enervit för 6 000 kr!

Läs mer här