Startfältet på 45 km allt hetare

Hector Haines – skyrunner och orienterare

Startfältet på 45 km blir allt hetare. Hector Haines, totalfemma i Skyrunner World Series 2017, aviserar nu att han kommer till start. Han ställs mot bland andra Fredrik Bakkman, världsmästare i orientering 2014, och Roman Ryapolov, riksmästare i traillöpning 2018.

– Jag tog en titt i kalendern och såg att det fanns möjlighet att springa. Och eftersom jag vill njuta mer av den svenska sommaren känns det jättekul att kunna springa 2XU Idre Fjällmaraton, säger britten som bor i Stockholm.

Helgen efter väntar världscupen i orientering i Norge för Hector, som också är duktig orienterare med en tionde plats på VM medeldistans 2015 och en fjärdeplats i stafett från 2016. Just nu förbereder han sig för VM i Lettland där han ska springa långdistansen.

Förra året tog han en paus från orientering på allra högsta nivå med förklaringen: ”VM gick i Estland och det är för platt för mig!” Istället blev det en satsning på ultralöpning och Skyrunner World Series där han blev femma totalt.
– 2017 överträffade mina förväntningar! Jag blev totalfemma även i delserien Sky Extreme.

Genombrottet som traillöpare kom i Limone Sky Race 2016.
– Jag blev tvåa och insåg att jag faktiskt har potential att vinna, det gav självförtroende.

Hector menar att distanser runt maraton, som i 2XU Idre Fjällmaraton, passar honom bäst än så länge.
– Riktigt långa tävlingar kräver mer strategi och jag behöver mer träning innan jag behärskar dem fullt ut. På 45 km kan jag tävla hela vägen. Jag är inte snabbast i starten eller på spurten, däremot kan jag pressa mig fysiskt under lång tid. Uppförs- och utförslöpningen har jag byggt upp mycket tack vare orienteringen, och jag är tekniskt duktig i svår terräng med sten eller i tunga myrar. Jag gillar när löpningen är varierad, när det växlar i underlag och kupering. Då tänker jag på annat än hur långt det är kvar.

Hector bor sedan några år på Lidingö.
– Flytten var en del i min satsning på orienteringen. Att bo i Sverige och träna med min klubb IFK Lidingö ger goda möjligheter att utvecklas.

Och till 2XU Idre Fjällmaraton tar han med sig ett gäng klubbkompisar.
– Vi är några som åker upp tillsammans, för att springa, dela erfarenheter och ha kul! I Idre förväntar jag mig att göra ett lopp där jag pushar mig själv hela vägen, i alla klättringar, och där jag springer fort på platten och utför. Jag växte upp i kanten av hedlandskapet i Yorkshire, en miljö som liknar svenska fjällen, så jag känner mig hemma på fjället.

När känner du dig oslagbar?
– Det är en lite underlig känsla. När mina tankar fullständigt kontrollerar kroppen, när den är superkänslig i sin respons och svarar utan ansträngning.

Foro: Ian Corlees

 

 

 

 

Ripans stig

Vargens stig

Björnens stig

Renens stig

Anmälan

Inför ditt lopp

Askes Fjällmaraton

Resultat

Boka maten, boendet och bussresan hos Idre Fjäll

Gå All-in

Hoppa ombord på fjällmaratonbussen och gör Craft Idre Fjällmaraton till en social och avkopplande upplevelse. När du anländer till Idre Fjäll kan du direkt checka in i stugan och packa upp din väska. Behöver du laga maten då? Nej, inte det heller! Med helpension njuter du av färdiglagad mat från frukost till middag under hela din vistelse.

Boende till extra bra pris

Med Idre Fjälls erbjudande får du 20% rabatt på utvalda boenden när du bokar ditt boende till Craft Idre Fjällmaraton 2024. Rabatten gäller fritt antal nätter under hela vecka 34, 2024.

Erbjudandet är bokningsbart till och med 30 november 2023.

Helpension

Boka helpension på Värdshuset under Craft Idre Fjällmaraton och njut av en bekymmersfri vistelse där all din mat är serverad från ankomst till avresa.

 

X
X