Världsmästare i sprint ger sig på 28 km

Världsmästare i sprint ger sig på 28 km

Mårten Boström vann VM i orientering på sprintdistans på hemmaplan i Finland 2013. Han har också gjort sig känd som en duktig banlöpare med bland annat ett brons på 10 000 meter i nordiska mästerskapen. Orienteringen är fortfarande huvudsysslan, men att tävla i trail lockar mer och mer. Mårten driver den finska motsvarigheten till Trailrunning Sweden, Trailrunning Finland.

– Jag trivs med nya utmaningar. Jag är en äventyrare som helst tar mig fram på mina egna fötter. Det är ett sätt att nå dit inte många tar sig. Jag har faktiskt inte sprungit något traillopp i fjällen i Norden förut, däremot flera i Alperna. Bland annat har jag varit topp 10 på skyrunning-loppen Sierre-Zinal och Dolomites Skyrace.

Världsmästare i sprint – nu långa distanser med många höjdmeter, hur går det ihop?
– Mästerskapen i sprintorientering genomförs med kval- och finaltävlingar samma dag. Det betyder en tävlingstid på ungefär 2*13 minuter. Det må låta lite, men kräver bra uthållighet. Jag har sprungit mycket i 20 år, det ger en styrka och jag känner min kropp väl. Vet vilket som är mitt tempo. Och jag är alltid bäst på tävling, jag kan pressa mig som mest när det gäller.

Hur beskriver du din känsla av att vara oslagbar?
Det är när allt stämmer, när jag står på start utan några bekymmer i världen, när jag är bra förberedd och har fullt fokus på uppgiften Jag hoppas få känna så i Idre!

I 2XU Idre Fjällmaraton springer Mårten 28 km-loppet. Främsta utmanaren om segern är troligen längdskidåkaren Simon Persson.

 

VILKET BLIR DITT

2XU IDRE FJÄLLMARATON?

Anmäl dig här
700möh 750 800 850 900 950 1000möh 700möh 750 800 850 900 950 1000möh
Visa alla
Visa 45km
Visa 28km
Visa 12km

45 km - 1400 hm

Bovtse Baalka

Kolla in banan

28 km - 900 hm

Duvrie Baalka

Kolla in banan

12 km - 300 hm

Vaejsjie Baalka

Kolla in banan

Alexander först att anta utmaningen på Järvens stig

Läs mer här

Järvens stig. 84 km vildmark.

Läs mer här

Kantarp och Nilsson segrare i 2XU Idre Fjällmaraton

Läs mer här

Långloppsåkare tar till benen

Läs mer här

Legenden Jonas Buud springer 45 km

Läs mer här

Fira med finmiddag signerad Melker Andersson

Läs mer här

Roman kämpar gärna mot vädrets makter

Läs mer här

Norrmannen Jo korsar gränsen för att vinna

Läs mer här

Tipsen inför ditt fjällmaraton

Läs mer här

Färsk JVM-medaljör. Nu väntar Björnens stig för Ella.

Läs mer här