Världsmästare i sprint ger sig på 28 km

Världsmästare i sprint ger sig på 28 km

Mårten Boström vann VM i orientering på sprintdistans på hemmaplan i Finland 2013. Han har också gjort sig känd som en duktig banlöpare med bland annat ett brons på 10 000 meter i nordiska mästerskapen. Orienteringen är fortfarande huvudsysslan, men att tävla i trail lockar mer och mer. Mårten driver den finska motsvarigheten till Trailrunning Sweden, Trailrunning Finland.

– Jag trivs med nya utmaningar. Jag är en äventyrare som helst tar mig fram på mina egna fötter. Det är ett sätt att nå dit inte många tar sig. Jag har faktiskt inte sprungit något traillopp i fjällen i Norden förut, däremot flera i Alperna. Bland annat har jag varit topp 10 på skyrunning-loppen Sierre-Zinal och Dolomites Skyrace.

Världsmästare i sprint – nu långa distanser med många höjdmeter, hur går det ihop?
– Mästerskapen i sprintorientering genomförs med kval- och finaltävlingar samma dag. Det betyder en tävlingstid på ungefär 2*13 minuter. Det må låta lite, men kräver bra uthållighet. Jag har sprungit mycket i 20 år, det ger en styrka och jag känner min kropp väl. Vet vilket som är mitt tempo. Och jag är alltid bäst på tävling, jag kan pressa mig som mest när det gäller.

Hur beskriver du din känsla av att vara oslagbar?
Det är när allt stämmer, när jag står på start utan några bekymmer i världen, när jag är bra förberedd och har fullt fokus på uppgiften Jag hoppas få känna så i Idre!

I 2XU Idre Fjällmaraton springer Mårten 28 km-loppet. Främsta utmanaren om segern är troligen längdskidåkaren Simon Persson.

 

VILKET BLIR DITT

2XU IDRE FJÄLLMARATON?

Anmäl dig här
700möh 750 800 850 900 950 1000möh 700möh 750 800 850 900 950 1000möh
Visa alla
Visa 45km
Visa 28km
Visa 12km

45 km - 1400 hm

Bovtse Baalka

Kolla in banan

28 km - 900 hm

Duvrie Baalka

Kolla in banan

12 km - 300 hm

Vaejsjie Baalka

Kolla in banan

Tourledaren Emy Thorén springer Idre

Läs mer här

Bergsbestigaren Peter tar sig an Städjan

Läs mer här

Superambassadören Tanja ser fram emot årets höjdpunkt i Idre

Läs mer här

Idre Fjällmaraton podden #2 – Gunilla Kidmark

Läs mer här

Idre Fjällmaraton podden #1 – David Andersson & Elisabeth Hansson

Läs mer här

Per Forsberg startar Fjällmaraton-podden

Knivskarpt minne och brinnande idrottsintresse

Läs mer här

Peppa och inspirera – häng med i Superambassadören!

Vinn priser från 2XU, Silva, Hoka One One och Enervit för 6 000 kr!

Läs mer här

Gemensamt mål för Special-Elektronik

Det här ska bli fantastiskt kul, säger vd Åke Larsson.

Läs mer här

Ola slog till med egen vätskestation på fäboden

Se filmen från Svens Foskdals fäbod

Läs mer här

Silva – nu också partner på löparvästar

Läs mer här