Idres löparguru – och vår banboss

Karl Fredrik Andersson är västgöten som flyttade till Idre för träningsmöjligheternas skull. Den starke ultralöparen var nyligen trea i Kullamannen Ultra 100 miles. Han har dessutom blivit Idres egen Mr Löpning. OCH han är evighetsmaskinen som kan springa hur långt som helst och utan att tveka tog varv på varv under arbetet med att markera banan för 2XU Idre Fjällmaraton i somras.

Tydligen funkar det bra att löpträna i Idre?
– Det är en unik miljö att springa i. Fjällen är inte så höga, men de är branta och ger en högalpin känsla. Här finns ordentlig vildmark, men också fäbodvallar – en häftig mix!

Det bor cirka 800 personer i Idre. 2XU Idre Fjällmaraton skapade snack på byn långt innan det var dags för loppet att gå av stapeln.
– Alla hade koll på loppet, alla var positiva. Många kom upp och tittade, deras barn sprang Askes Fjällmaraton. Nästa år är det ännu fler vuxna som tänker springa. Byborna tycker att det är kul att det händer grejer, berättar Kalle.

Nu i november drar Kalle igång ett friskvårdsprojekt tillsammans med Idre Fjäll. Under året blir det fem löpträningar inomhus och fem utomhus för personalen på Idre Fjäll. Målet är att delta i 2XU Idre Fjällmaraton.
– Vi kommer att köra löpteknik, styrka för löpare, intervaller och annat som är utvecklande för den som vill springa.

I vår startar en löpargrupp som vänder sig till alla i Idreområdet. Nu i november kör Kalle dessutom 2XU Reflect Run vid fyra tillfällen.

Var springer du helst?
– Mitt eget favoritställe för löpning är den lilla stigen från Foskdalsvallen upp på Städjan. Den ingår ju i 45 km banan, men i övrigt är det inte så många som känner till den tror jag. Det är jättefint där.

Vad är viktigast i arbetet med att markera banan för 2XU Idre Fjällmaraton?
– Det ska vara idiotsäkert markerat! Det är den roligaste uppgiften, inte alls enkelt men väldigt viktigt.

Vad gör då en löpare i fjällen när snön har lagt sig?
– Jag tränar mycket alternativt, främst längdskidåkning. Det ger löpningen mycket. Jag blir stark i bålen och det är ett skonsamt sätt att samla många träningstimmar som jag behöver som ultralöpare. Det är mentalt skönt att göra något annat än att springa också, det går extra lätt att njuta av vinterlandskapet med skidor under fötterna. I vintras åkte jag längd varje dag, efter det var jag bättre förberedd än någonsin inför löpsäsongen. Så klart blir det även en del löpning på skoterspår och på löpband under vintern.

När känner du dig oslagbar?
– När jag känner mig förberedd. När jag står på startlinjen och har gjort allt jag har kunnat, när inget är lämnat åt slumpen.

Ripans stig

Vargens stig

Björnens stig

Renens stig

Anmälan

Inför ditt lopp

Askes Fjällmaraton

Resultat

Boka maten, boendet och bussresan hos Idre Fjäll

Gå All-in

Hoppa ombord på fjällmaratonbussen och gör Craft Idre Fjällmaraton till en social och avkopplande upplevelse. När du anländer till Idre Fjäll kan du direkt checka in i stugan och packa upp din väska. Behöver du laga maten då? Nej, inte det heller! Med helpension njuter du av färdiglagad mat från frukost till middag under hela din vistelse.

Boende till extra bra pris

Med Idre Fjälls erbjudande får du 20% rabatt på utvalda boenden när du bokar ditt boende till Craft Idre Fjällmaraton 2024. Rabatten gäller fritt antal nätter under hela vecka 34, 2024.

Erbjudandet är bokningsbart till och med 30 november 2023.

Helpension

Boka helpension på Värdshuset under Craft Idre Fjällmaraton och njut av en bekymmersfri vistelse där all din mat är serverad från ankomst till avresa.

 

X
X