Löpning och sång – Marias friskfaktorer

Hon kulade så att det ekade över fjället. Hon sjöng nationalsången innan start på 2XU Idre Fjällmaraton så att vi fick gåshud. Vem är hon, tjejen med den fantastiska rösten?
Vi tog ett snack med vinterbadaren och löparen Maria, det kom att handla om att ge hals i skogen och om löpningen som meditation.

Berätta, vem är Maria Ähdel?
– Jag är en stenbock mitt i livet som njuter av att umgås med mina barn, musik, naturen och äventyr! Till vardags jobbar jag med virkesredovisning och på fritiden sjunger jag och spelar, leder en kör, rör på mig, tränar funktionellt och badar utomhus. Jag är en optimistisk bonnjänta som älskar utmaningar, tror på naturen och vill leva enkelt.

Hur hittade du löpningen?
– Sedan barnsben har jag sprungit och åkt skidor och det har jag alltid återkommit till. Att få susa fram i skogen eller på fjället, sommar som vinter, i skor eller på skidor, är bland det bästa jag vet! Frihetskänslan det ger, att vara ett med naturen och låta den ge kraft åt kropp och själ – det är fantastiskt helt enkelt!

Sedan sex år tillbaka springer jag bara trail, eftersom det gör min kropp och själ allra bäst. När jag var mammaledig med mitt andra barn och hade lite tid att reflektera över livet, fick jag upp ögonen för funktionell träning, barfotalöpning och naturlig mat, allt hänger ihop! Jag inspirerades av Emelie Forsberg och traillöpningen. Jag testade ett traillopp i Sälen en grå septemberdag i 5 plusgrader, regn och blåst. Jag kom på mig själv med att le när jag sprang där genom ljung och dimma. Kom i mål i ett lyckorus över att ha hittat ett helt nytt sätt att springa på och över att ha upptäckt en värld där människor njuter av löpningens upplevelser istället för att fokusera på kilometertider. Sedan dess är jag fast i traillöpningen! För mig är löpningen återhämtning och tid för reflektion, en meditativ stund där kroppen går av sig själv och hjärnan får syre att återhämta sig och sortera intryck.

För fem år sen separerade jag och barnens pappa. Det har varit otroligt jobbigt, saknaden efter och det dåliga samvetet inför barnen är det tuffaste jag varit med om hittills. Under hela perioden, och i synnerhet tiden närmast efter separationen, har jag sprungit mycket i skogen och hämtat kraft. Löpningen, tillsammans med en rad underbara människor i min närhet, har hjälpt mig att blir den Maria jag är nu och som jag vill vara. Det positiva som kom ur denna tuffa period är att jag lärt mig uppskatta det jag har, att ta vara på tiden – framför allt med barnen – och försöka vara en bra förebild för dem. Jag har lärt mig mycket om mig själv och har förstått hur viktigt det är med friskfaktorer som gör mig glad och fyller på med positiv energi.

Löpning är en friskfaktor för mig, liksom sång och musik. Jag har sjungit hela livet, både för mig själv och offentligt, det är en fröjd både att sjunga ur sig och en ännu större fröjd när åhörare blir berörda av min sång. Jag känner mig kanske mest hemma i folkmusiken, fast på mitt eget sätt, jag är inte så mycket för att hålla mig till normer överhuvudtaget…

Är det här kulningen kommer in i bilden?
– När jag är ute på en löptur, stannar jag ibland en stund när stämningen är den rätta och kular. Kulning är ett sätt som man ”förr i tiden” använde rösten på för att locka hem boskap från skogen när man var uppe i fäboden på somrarna. Jag vill beskriva det som att ”ropsjunga” starkt, att forma och samla ihop tonen som en laserstråle så den bär iväg långt bort. Nu för tiden används kulning mest som en musikalisk krydda i olika sammanhang och i helt andra miljöer än på fäbodar. För en del är det okänt och konstigt, men min erfarenhet är att de allra flesta blir berörda när de får höra kulning. Många tycker att det är magiskt, jag tror det kommer åt något ursprungligt i oss som framkallar en mycket stark känsla.

I filmen från 2XU Idre Fjällmaraton står du i Malungsdräkt och kular vid en tjärn. Dimman rullar över Nipfjället som tornar upp sig över oss och ekot av din sång rullar längs bergssidorna. Vi som hade förmånen att vara där glömmer det aldrig.
– Det var en trolsk augustiförmiddag, en makalös upplevelse och jag är mäkta stolt att få vara en del i 2XU Idre Fjällmaratons film! Äran att få sjunga nationalsången innan start var också mäktig, med vyn över vår fina fjällvärld och så mycket förväntan och energi i luften.

Du sprang ju själv, direkt efter att du invigningssjungit för oss alla på arenan. Hur upplevde du loppet?
– Hela arrangemanget var tipptopp, verkligen bra från början till slut, intet fattades! Man kände sig varmt välkommen och peppad och banan hade allt. Tyvärr fick jag inte känna mig oslagbar på Städjans topp, som jag gjort förr på andra toppar när jag slitit mig upp med vilja och mod. Mitt järnvärde spökade och kroppen var för sliten för att genomföra loppet. Men jag blev fantastiskt omhändertagen av funktionärerna och direkt peppad till ny start 2019!

Nu är det vinter och jag har köpt nya skidor som jag ska susa fram med, parallellt som jag fortsätter springa en och annan tur i veckan. Järnvärdet har stigit med hjälp av järnrika livsmedel, mindre stress och mer sömn. Till detta har jag börjat vinterbada! En typisk Maria Ähdel-grej som verkligen är en upplevelse! Jag tror att det håller mig frisk, stärker mig, får mig att stressa mindre, sova bättre, vara än gladare och piggare. Märker redan nu efter en dryg månad att jag är lugnare överlag och hanterar jobbiga saker bättre. Jag känner mig oslagbar! Vinterbadandet har blivit ytterligare en friskfaktor!

Dan före dan före dopparedan fyller jag 40 år. Dagen ska tas vara på genom att mysa med barnen, springa eller åka skidor, bada i isvak, äta god mat och favorittårtan, spela, sjunga och umgås med folk jag älskar.

Ta vara på livet och se till att ta dig tid för just dina friskfaktorer!

Jag ser fram emot 2019 och alla dess möjligheter och upplevelser, och allra helst den 24 augusti, då får jag en ny chans att känna mig oslagbar i Idre Fjälls fantastiska miljö!

Vi säger stort tack Maria, det ska bli kul att ses igen nästa år! Grattis på födelsedagen i förskott och God Jul!

PS: Filmen med Marias magiska sång ser du här

 

VILKET BLIR DITT

2XU IDRE FJÄLLMARATON?

Anmäl dig här
750 800 850 900 950 1000möh 700 550 600 650 700 750 800 850 550 600 650 900 950 1000möh
Visa alla
Visa 84km
Visa 45km
Visa 28km
Visa 12km

45 km - 1400 hm

Bovtse Baalka

Kolla in banan

28 km - 900 hm

Duvrie Baalka

Kolla in banan

12 km - 300 hm

Vaejsjie Baalka

Kolla in banan

Idre Fjällmaratonpodden #5 – Maria Vadi

Läs mer här

Vi säger hej till Salming Idre Fjällmaraton

Läs mer här

Stefan körde sitt eget Idre Fjällmaraton

Läs mer här

Vi har verkligen försökt.

Läs mer här

Inga dansande apor på Städjan

Läs mer här

Force Majeure – en större kraft

Läs mer här

Superambassadör Maria Runs It

Läs mer här

”Det här är årets lopp!” – Anna är Idre Fjällmaratons Superambassadör

Läs mer här

En osäker tid

Läs mer här

The Queen of the Night springer Renens stig

Läs mer här
X