Kärlek vid första ögonkastet

Gunilla Kidmark, 47 år, bor utanför Göteborg med man och tre tonårsbarn. I somras var Gunilla en av nästan 1 000 löpare i premiären av 2XU Idre Fjällmaraton. Vi har kollat hur hon upplevde det och bad om lite tips.

Hur upptäckte du traillöpningen?
– Jag hade under flera år sprungit regelbundet och tränat för att bli snabbare, för att få bättre tid på Göteborgsvarvet och andra asfaltslopp, men kände att jag inte tyckte att löpningen var rolig. Så jag lade bort tidtagningen och började springa på stigar nära mitt hem. Det gick mycket långsammare men det var spännande att upptäcka nya platser, nya stigar och leder och jag kände mig som en äventyrare när jag vågade springa själv i skogen. Jag började springa traillopp och fascinerades av den varma stämningen och gemenskapen bland löparna, inte alls som det fokuserade allvaret på asfaltslopp...

Vad ger traillöpningen dig?
– Traillöpningen har blivit en stor del av mitt liv, den är jätteviktig för att jag ska må bra! Jag får så klart fysisk träning och bättre kondition och styrka, men kanske viktigast är att jag får energi och välmående som jag har användning för i vardagslivet. Löpning i naturen är också en form av meditation och vila. Jag tycker om att känna samhörighet med naturen, att springa genom årstiderna och känna alla olika väder.

Du sprang 2XU Idre Fjällmaraton i somras, hur var det?
– Helt fantastiskt! Jag sprang 45 km, själva distansen har jag sprungit tidigare men inte upp och nedför fjällsluttningar. Det var väldigt vackert, vi fick de blöta myrarna, de steniga ljungstigarna och känslan av att vara högt upp på fjället. Särskilt häftigt var det att komma över trädgränsen och se den storslagna utsikten, då fick jag nya krafter!

Var det första loppet i fjällen för dig?
– Ja, det var första gången jag sprang i fjällen över huvud taget, och jag längtar verkligen tillbaka!

Vilka är dina bästa träningstips till den som ska springa 2XU Idre Fjällmaraton?
– Träna långa pass löpning, blandat med gång för att vänja kroppen vid att hålla igång längre tid. Även om du har sprungit distanserna, tidigare är det krävande terräng på fjället så loppet kommer att ta längre tid. Träna också mycket i backar, både att orka uppför men även utför på tekniskt underlag. I de långa branta backarna på loppet gick jag uppför men kunde springa på utför, det var en skön känsla!

Vad är viktigt att tänka på under loppet?
– Det viktigaste är att du mår bra, har roligt och känner dig stark hela vägen. Ta det lugnt i början och håll det tempo som du vet att du klarar, sen kan du öka i slutet om du har krafter kvar. Tänk på att fylla på med energi från början, att prata med andra deltagare och funktionärer och framför allt – lyft blicken och njut av naturen!

Ripans stig

Vargens stig

Björnens stig

Renens stig

Anmälan

Inför ditt lopp

Askes Fjällmaraton

Resultat

Boka maten, boendet och bussresan hos Idre Fjäll

Gå All-in

Hoppa ombord på fjällmaratonbussen och gör Craft Idre Fjällmaraton till en social och avkopplande upplevelse. När du anländer till Idre Fjäll kan du direkt checka in i stugan och packa upp din väska. Behöver du laga maten då? Nej, inte det heller! Med helpension njuter du av färdiglagad mat från frukost till middag under hela din vistelse.

Boende till extra bra pris

Med Idre Fjälls erbjudande får du 20% rabatt på utvalda boenden när du bokar ditt boende till Craft Idre Fjällmaraton 2024. Rabatten gäller fritt antal nätter under hela vecka 34, 2024.

Erbjudandet är bokningsbart till och med 30 november 2023.

Helpension

Boka helpension på Värdshuset under Craft Idre Fjällmaraton och njut av en bekymmersfri vistelse där all din mat är serverad från ankomst till avresa.

 

X
X