Per Forsberg startar Fjällmaraton-podden

Knivskarpt minne och brinnande idrottsintresse

Knivskarpt minne och brinnande idrottsintresse - Per Forsberg poddar och speakrar i Idre

Hans stämma kommenterade den dramatiska OS-stafetten i Sotji, där Charlotte Kalla tog hem guldet åt Sverige efter en fullständigt galen sistasträcka. I sommar är det ni som får njuta av Per Forsbergs proffsiga speakerinsats under 2XU Idre Fjällmaraton. Redan nu får vi en försmak – i nya Fjällmaratonpodden.

 

Vem är Per Forsberg då?

– Jag är orienterare, det har följt mig hela livet. Att växa upp i en orienteringsfamilj är en bra uppfostran, man lär sig att ta vara på sig själv tidigt och det är jag mycket glad över. Mitt yrkesval som radio- och tv-kommentator, och speaker kom tidigt när jag fick frilansuppdrag på Radiosporten. Jag hade hittat mitt forum och här kom mitt stora idrottsintresse till sin rätt.

 

– Jag lever mycket på mitt minne. Det är som att jag har olika fack i hjärnan, där jag sorterar in fotboll, skidor, friidrott, osv. Det är viktigt att hänga med i det dagliga flödet av nyheter, det ger en trygghet som är nyckeln till att lyckas i jobbet.

 

Vad har du för relation till Idre?

– Jag har bott i byn i sex år och jag älskar Idre! I botten är jag stockholmare och storstadsmänniska, men små orter tilltalar mig. I jobbet har jag mycket folk omkring mig och ett högt tempo, i Idre finns lugnet. Det är nära till skogen, till löpning och skidåkning, säger Per.

 

Har du en favoritplats i Idre?

– Den gamla poststigen nerifrån byn och upp till Idre Fjäll. En riktigt mysig stig som jag ofta sprang.

 

Vad är ditt häftigaste ögonblick som kommentator?

– Damernas OS-guld i stafett i Sotji, där jag tv-kommenterade och fick vara en del av en mycket överraskande och helt magisk upplevelse. En annan stark händelse var när jag som radiokommentator gjorde OS i Sydney och Cathy Freemans 400 meters lopp. Pressen på henne var enorm, ett helt folk, en hel nation, förväntade sig att hon skulle vinna, en fullsatt arena hade ögonen på henne. Att få uppleva OS på plats är galet stort, det är ett privilegium att få vara med om, berättar Per, vars senaste OS-insats var i Rio 2016.

 

Du kommer att göra poddar inför 2XU Idre Fjällmaraton, berätta!

– Det ska bli väldigt spännande att göra poddarna. Trailrunning är nytt för mig, jag är verkligen nyfiken! Jag ser fram emot att träffa folk i den här branschen. Sedan flera år tillbaka gör jag Radio O-ringen podcast med fokus på orientering. Poddar är ett bra format, här kan jag gräva mer i ett ämne – det är poddens styrka. Det och att man kan lyssna när och var som helst.

 

Vilken känsla vill du förmedla till deltagarna i 2XU Idre Fjällmaraton?

– Jag vill förmedla känslan av att ta tillfället i akt och njuta. Även om det så klart blir jobbigt emellanåt under loppet, så är det en ynnest att få komma ut i orörd mark – på Nipfjället, Städjan och ner mot Fjätervålen. Njut av de vackra omgivningarna och den friska luften!

 

Beskriv din känsla av att vara oslagbar?

– Det är när jag kliver upp kl 5 på morgonen under O-ringenveckan, med ett leende på läpparna. Jag har en arbetsdag på 15 timmar framför mig och längtar efter att börja jobba igen, det är faktiskt inte många som fixar en sådan vecka!

 

X