Ha en smart energiplan för ditt lopp

Under Idre Fjällmaraton gör du av med cirka 800–1 000 kcal per timme. Främst i form av kolhydrater. Det går att lagra 400–500 gram kolhydrater i musklerna innan start, de ger dig 1 600–2 000 kcal som räcker i uppåt 2 timmar in i loppet. Den här matematiken ger vid handen att de flesta av deltagarna kommer att behöva fylla på med energi under loppet för att upprätthålla sin prestationsnivå.
– Det viktigaste när du ska genomföra ett längre lopp är att ha en smart energiplan, säger Mats Slorfelt på Enervit.

Och det gäller att börja tänka på energiplanen i tid.
– Du ska ha din plan klar ett tag innan din utmaning. Det är klokt att ha testat den på några längre träningspass som påminner om loppet vad gäller tid, intensitet och fart. Det är viktigt att vänja mage och tarmar vid den energi som du kommer att ge dem under loppet. Då kan de optimera upptaget av den energi du behöver under ansträngningen för att få en så bra resa som möjligt, säger Mats.

Är det bara kolhydrater som kroppen använder under loppet?
– Självklart kommer kroppen och musklerna också att använda fett, och till liten del även protein, som energi. Men det är kolhydraterna som musklerna helst vill använda för att få effektiv energi vid en lång och tuff prestation.

Så, hur laddar vi bäst upp för Idre Fjällmaraton? Här kommer Mats råd.
Före loppet

- Dra gärna ner på din träning 3–5 dagar innan loppet. Börja äta lite extra mat 1–2 dagar innan, för att fylla upp dina glykogendepåer i musklerna samt reserven i levern. Drick gärna lite extra vatten utan att överdriva.
- Ät lättsmält mat dagen innan. Ta gärna bort allt som är starkt, som innehåller mycket fibrer och som är svårsmält. Då behöver inte magen jobba för högtryck i onödan.
- Ät 4–6 portioner i normal storlek dagen innan loppet. Ät långsamma och bra kolhydrater som pasta, ris, potatis, bröd. Undvik bröd med mycket fibrer, frön och nötter och uteslut fiberberikade produkter. Fyll även på med bra fetter som fet fisk, oljor, avokado och lättsmält protein.
- Undvik brakmiddagen kvällen innan. Har du ätit bra hela dagen, så har du också laddat upp tillräckligt och behöver inte tok-äta innan läggdags. Risken är att magen börjar bråka med dig, det du har ätit ska ju också ut efter ett tag, vilket i värsta fall kan vara på förmiddagen när loppet har startat.
- Ät en normal frukost, helst utan för mycket fibrer som binder vätska och bråkar med magen. Om du har svårt att äta frukost innan start, så kan du dricka en halvliter sportdryck, äta en energibar och ta en gel 1–2 timmar innan start för att få i dig den energimängd som behövs.
- Presport från Enervit är en perfekt produkt att ladda lite extra med dagen och timmarna innan start. Den innehåller väldigt långsamma kolhydrater, är skonsam mot magen och du slipper känna dig proppmätt på startlinjen.

Under loppet
- Vänta inte för länge med att börja fylla på med energi. Då är den goda uppladdningen du gjorde bortkastad, du börjar direkt ta av din lagrade energi istället för att använda det som du tillför tidigt i loppet.
- Efter 20–30 minuter är det dags att börja inta energi i form av kolhydrater. Sedan ska du tillföra något som ger energi med ett intervall på 20–40 minuter, för att hålla ett jämnare och lite högre blodsocker så de arbetande musklerna tar från den energin i första hand och från den lagrade energin i musklerna i andra hand.
- En regel är att få i sig mellan 30–50 gram kolhydrater i halvtimmen, beroende på intensitet, fart och längd på ansträngningen.
- 2–3 dl sportdryck, 1 gel eller liquid, samt 1 halv bar, ger tillsammans ca 60-70 gram kolhydrater.
- Det är bättre att inta energi oftare och i mindre mängd. Om du tillför för mycket energi/kolhydrater på en gång så kan magen börja bråka, då koncentrationen av sockerarter kan bli för hög.
- Undvik att äta fett och protein under loppet. De sänker tömningshastigheten från magen till tarmarna, vilket kan leda till att energin från kolhydrater som behövs snabbt tas upp långsammare än planerat. Därför är det viktigt att de energibarer, geler mm som du planerar att inta under loppet är så fett- och proteinfria som möjligt.
- Drick gärna lite vatten med jämna mellanrum för att underlätta transport och upptag av de snabba sockerarterna som du tillför via gel, sportdryck, barer mm.
- Glöm heller inte att tillföra salter och mineraler (electrolyter) under loppet. Det är extra viktigt om du svettas mycket och det är varmt. Electrolyter finns i sportdrycken, men det kan ibland vara läge att tillföra lite extra i form av salt-/mineraltabletter för att kompensera för det som svettas ut.
- Ett bra tips är också att ha med dig något som du verkligen tycker är gott. Ta det när det tar emot rejält och må lite bättre mentalt. Exempelvis godisbilar, hallonbåtar eller något annat med snabb energi och som höjer humöret.

Efter loppet
- Normalt räcker det med att äta en ordentlig måltid efter loppet, samt dricka en del vatten för att återhämta sig. Det går att påskynda återhämtningen genom att få i dig snabb energi efter målgång när kroppen är relativt tom på energi och salter. Salter, mineraler och aminosyror minskar nedbrytningen och höjer immunförsvaret. Enervits Recovery Drink innehåller allt du behöver efter en hård prestation: snabb energi, grenade aminosyror (BCAA), salter, mineraler och vitaminer. Sedan kan du duscha, byta om och äta en rejäl måltid inom 1,5–2 timmar efter loppet.

Med Enervits energikalkylator räknar du ut hur mycket just du behöver för ditt lopp.

Enervits produkter finns att köpa på plats på Idre Fjäll.

Ripans stig

Vargens stig

Björnens stig

Renens stig

Anmälan

Inför ditt lopp

Askes Fjällmaraton

Resultat

Boka maten, boendet och bussresan hos Idre Fjäll

Gå All-in

Hoppa ombord på fjällmaratonbussen och gör Craft Idre Fjällmaraton till en social och avkopplande upplevelse. När du anländer till Idre Fjäll kan du direkt checka in i stugan och packa upp din väska. Behöver du laga maten då? Nej, inte det heller! Med helpension njuter du av färdiglagad mat från frukost till middag under hela din vistelse.

Boende till extra bra pris

Med Idre Fjälls erbjudande får du 20% rabatt på utvalda boenden när du bokar ditt boende till Craft Idre Fjällmaraton 2024. Rabatten gäller fritt antal nätter under hela vecka 34, 2024.

Erbjudandet är bokningsbart till och med 30 november 2023.

Helpension

Boka helpension på Värdshuset under Craft Idre Fjällmaraton och njut av en bekymmersfri vistelse där all din mat är serverad från ankomst till avresa.

 

X
X