Skidåkarna Viktor och Hans Mäenpää är på träningsläger på Idre Fjäll. Och vad passar inte bättre som avrundning på en hård träningsvecka än ett fjällmaraton?

Det finska långloppsteamet Team Mäenpää började som ett motionslag på släktens byggföretag, men det gick så bra att de nu är ett elitteam som kör långloppsserien Visma Ski Classics. Viktor gjorde flera fina lopp i vintras och var bland annat 15:de på tjeckiska loppet Jizerska Padesatka. Farbror Hans är världsrekordhållare i 24 timmars skidåkning, i vintras körde han 472 km på ett dygn.

Under lägret i Idre springer de mycket.
– Vi åker så klart rullskidor, men det är fint att springa här och lätt att samla höjdmeter. Eftersom vi tränar mycket den här veckan så blir loppet mest som träning, men det är alltid kul att tävla och vi ska göra vårt bästa, även om löpning inte är vår bästa gren, säger Viktor som springer 28 km.

Hans springer 45 km, kortdistans för killen som satsar på pallen i 22 mil långa Nordenskiöldsloppet på skidor.

När känner du dig oslagbar, Hans?
– När jag framåt morgonkvisten under mitt världsrekordförsök insåg att ja, jag kommer att ta världsrekordet! Då kände jag mig oslagbar.

Viktor, när känner du dig oslagbar?
– Jag vet inte om jag har upplevt det, men en riktigt bra dag när jag känner mig i toppform och är ute och tränar själv!

 

X