Hjältarna på fjället

Fjällräddare Trond Lia vid energistationen på Nipfjället. Foto Nisse Schmidt

Trygga och säkra kommer de svischande på skoter eller fyrhjuling för att hjälpa till när någon råkat illa ut på fjället. Fjällräddarna Trond Lia, Mikael Dahlström och Mikael Westerdal var de som hjälpte oss med säkerheten under årets upplaga av Idre Fjällmaraton. Vi fick ett snack med Trond om en fjällräddares uppgifter.

– Fjällräddningen består av frivilliga som är fjällräddare utöver sina vanliga jobb. Vi är organiserade och utbildade av Polisen. Vårt ansvar är att ge sjukvård ute på plats och transportera folk om något inträffar 100 meter eller längre ifrån en väg. Det finns 32 fjällräddare i området Särna – Idre – Grövelsjön, 400 totalt i Sverige.

– Ett krav för att vara fjällräddare är att man är fastboende på platsen, det lokala är viktigt. Vi är ute mycket i markerna och kan dem väl, det är avgörande för att välja rätt väg när vi snabbt ska nå en person som behöver hjälp.

Trond arbetar till vardags i skidpatrullen på Idre Fjäll.
– Jag är fjällräddare för att jag får hjälpa folk, vara lite av en vardagshjälte. Det är givande och jäkligt kul, när larmet kommer ger det ett adrenalinpåslag och jag känner att jag gör verklig nytta, säger Trond som gör cirka sex utryckningar per år.

Muskelbristningar och stukade fötter
Generellt handlar fjällräddarnas uppgifter om folk som går vilse i dåligt väder och om skador på ben och armar.
– Folk överskattar sin fysiska förmåga och skadar sig på grund av trötthet. Vi tar hand om människor som är nedkylda, inte sällan beroende på att de klätt sig för dåligt när de gav sig ut på fjället. Det jobbigaste mentalt för oss är när folk har gått vilse, ovissheten är tuff och allra värst är det om det är barn.

Under Idre Fjällmaraton var det delvis andra orsaker som gjorde att fjällräddarna ryckte ut.
– Vi hjälpte några som fått muskelbristningar och några som stukat foten, andra hade drabbats av utmattning, kramp eller fått skrubbsår. Totalt tog vi hand om tio personer under loppet. De allra flesta var väl förberedda för sitt lopp och ett första hjälpen kit är ju obligatoriskt för 45 och 28 km löparna, vilket är väldigt klokt, säger Trond.

– Vi på Idre Fjällmaraton är oerhört tacksamma för att Fjällräddningen och Polisen ställer upp så här fint för löparna och för oss i organisationen. Det är en enorm trygghet, säger tävlingsledare David Andersson.

 

X