Rassmus Andersson: Jag är dålig på att ge upp

Rassmus Andersson på SM i orientering 2019. Foto: Lars Rönnols

Tre guld på Student-VM och en hel hög SM-medaljer, varav två guld. Orienteraren Rassmus Andersson tog senast i höstas brons på SM i långdistans. Nu gör han en satsning på Trailrunning Sweden Store Trailtour och Idre Fjällmaraton.

Hur ser din satsning ut idag?
Jag har börjat jobba heltid som doktorand inom litiumjonforskning och batteriutveckling vid Uppsala universitet. Det innebär att jag inte hinner träna lika mycket som tidigare. Därför har jag förändrat träningen för att göra den mer effektiv. Jag har tränat mycket mängd tidigare, men nu håller jag lite högre fart på alla pass och kör mycket tröskelpass för att bygga uthållighet. Jag tycker inte att jag har utvecklats så mycket som jag hade hoppats de senaste åren och nu vill jag testa något nytt.

Och där ingår att springa mer trail?
Trail är inte helt nytt för mig, jag har sprungit något lopp per år de senaste åren, men nu gör jag en lite mer fokuserad satsning på löpning. Det var Lidingöloppet i höstas som gav mig blodad tand.

Orienteringen är fortfarande viktig, det är svårt att veta hur jag kommer att stå mig i konkurrensen i år, men jag hoppas springa några världscuptävlingar. De stora stafetterna 10-mila och Jukola är så klart stora mål, säger Rassmus som varit 2:a på 10-mila två gånger med sitt OK Linné.

Vilka lopp planerar du att springa i trailtouren?
Förutom Idre Fjällmaraton har jag spikat att springa Icebug West Coast Trail och Sundsvall Trail.

Det är 45 km och en tävlingstid på 3.30-3.45 som väntar i Idre. Betydligt längre än en orienterare är van vid. Hur tänker du kring det?
Renens stig blir det längsta som jag har sprungit. Jag ser mig som en uthållig löpare som är bäst över långa distanser. Men jag behöver få in en del pass på över 40 kilometer i mina förberedelser. 

Underlaget i Idre är ganska extremt jämfört med vanliga skogsstigar. Jag har varit där mycket och sprungit, så jag vet hur det ser ut.

Den nya parametern blir energiintaget, det blir något att tänka igenom och träna på. Det känns kul med en ny faktor i löpningen!

Vilka är dina styrkor som löpare?
Jag är som sagt uthållig och ”dålig” på att ge upp. Och jag är stark i bökig terräng.

När känner du dig oslagbar?
Det är känslan när jag bara kan fortsätta springa i all oändlighet, när inget kan stoppa mig!

 

 

VILKET BLIR DITT

IDRE FJÄLLMARATON?

Anmäl dig här
750 800 850 900 950 1000möh 700 550 600 650 700 750 800 850 550 600 650 900 950 1000möh
Visa alla
Visa 84km
Visa 45km
Visa 28km
Visa 12km

45 km - 1400 hm

Bovtse Baalka

Kolla in banan

28 km - 900 hm

Duvrie Baalka

Kolla in banan

12 km - 300 hm

Vaejsjie Baalka

Kolla in banan

84 km - 2690 hm

Gierkhie Baalka

Kolla in banan

”Det här är årets lopp!” – Anna är Idre Fjällmaratons Superambassadör

Läs mer här

En osäker tid

Läs mer här

The Queen of the Night springer Renens stig

Läs mer här

Är du Superambassadören?

Läs mer här

Klara backarna

Läs mer här

Så fixar du fjällstigarna

Läs mer här

5 tips för att klara julstressen

Läs mer här

”Jag känner mig oslagbar när jag vågar mig på vad som helst.” – Mina inspirerar med sin träning

Läs mer här

”En häftig och udda upplevelse” – Robbin Kantarp kommer tillbaka

Läs mer här

Hjältarna på fjället

Läs mer här
X