The Queen of the Night springer Renens stig

Två raka segrar i Kolmårdstrailen, banrekord på Tuve Trail och seger i HaningeTrailen. OCH tre SM-guld i nattorientering och ett i stafett. Med gott om meriter i ryggen tar sig Johanna Engström nu an Idre Fjällmaraton.

Det är Renens stig, 45 km, som lockar Johanna.
– Jag är inte orolig för backarna. Det viktiga blir att få in långa pass. Med början i sommar planerar jag att köra ett långt långpass på 35–40 km och ett kort långpass på 20 km varje vecka. Plus specifik backträning någon gång i veckan. Min styrka är att jag är duktig i teknisk terräng, eftersom jag är så van att springa i skogen.

– Jag hoppas på bra väder! Det är fantastiskt på fjället då, med otroligt fina vyer. Sedan handlar det ju mycket om att jobba mot sig själv och tröttheten, det är jag bra på. Några dippar räknar jag med att få, det är ju ändå ett lopp på över fyra timmar. Förhoppningsvis kan jag hitta någon som är jämn att springa med, det blir lättare när man kan hjälpas åt att hålla tempot. Sammanfattningsvis ska det bli riktigt kul!

Orientering och traillöpning, vad är skillnaden?
– Det är enklare att träna och tävla i trail än i orientering. Vi har två barn och bor på en gård som vi håller på att renovera. Att sticka ut och springa på stig tar mindre tid, än att ge sig iväg på en orienteringsträning.

– Jag har sprungit trail i några år nu och även tävlandet är enklare. I orientering måste du vara koncentrerad hela tiden, annars gör du misstag. I traillöpningen är det bara att springa, jag behöver inte tänka. Sedan ligger man på maxnivå i löpningen på ett annat sätt än i orientering. Det är jättestor skillnad. Träning och tävling är min avkoppling, då är det faktiskt vilsamt att kunna koppla bort huvudet.

Johannas plan är att springa fyra deltävlingar i Trailrunning Sweden Store Trailtour och ligga bra till inför finalen.
– Jag var på Ängsö Winter Run för att kolla in det loppet inför hösten. KolmårdsTrailen är fin och jobbig, där blir det start igen.

När känner du dig oslagbar?
– Det gör jag ganska ofta. Inte minst när jag gör saker som andra inte gör. Som när jag två gånger i veckan går upp tidigt på morgonen och simmar innan jobbet. Eller sticker ut och springer i snöyra på lunchen. Sedan kan jag känna mig oslagbar när jag har pressat mig hårt i ett lopp, jobbat med hjärnspökena och tar mig i mål.

VILKET BLIR DITT

IDRE FJÄLLMARATON?

Anmäl dig här
750 800 850 900 950 1000möh 700 550 600 650 700 750 800 850 550 600 650 900 950 1000möh
Visa alla
Visa 84km
Visa 45km
Visa 28km
Visa 12km

45 km - 1400 hm

Bovtse Baalka

Kolla in banan

28 km - 900 hm

Duvrie Baalka

Kolla in banan

12 km - 300 hm

Vaejsjie Baalka

Kolla in banan

84 km - 2690 hm

Gierkhie Baalka

Kolla in banan

”Det här är årets lopp!” – Anna är Idre Fjällmaratons Superambassadör

Läs mer här

En osäker tid

Läs mer här

Är du Superambassadören?

Läs mer här

Rassmus Andersson: Jag är dålig på att ge upp

Läs mer här

Klara backarna

Läs mer här

Så fixar du fjällstigarna

Läs mer här

5 tips för att klara julstressen

Läs mer här

”Jag känner mig oslagbar när jag vågar mig på vad som helst.” – Mina inspirerar med sin träning

Läs mer här

”En häftig och udda upplevelse” – Robbin Kantarp kommer tillbaka

Läs mer här

Hjältarna på fjället

Läs mer här
X