The Queen of the Night springer Renens stig

Två raka segrar i Kolmårdstrailen, banrekord på Tuve Trail och seger i HaningeTrailen. OCH tre SM-guld i nattorientering och ett i stafett. Med gott om meriter i ryggen tar sig Johanna Engström nu an Idre Fjällmaraton.

Det är Renens stig, 45 km, som lockar Johanna.
– Jag är inte orolig för backarna. Det viktiga blir att få in långa pass. Med början i sommar planerar jag att köra ett långt långpass på 35–40 km och ett kort långpass på 20 km varje vecka. Plus specifik backträning någon gång i veckan. Min styrka är att jag är duktig i teknisk terräng, eftersom jag är så van att springa i skogen.

– Jag hoppas på bra väder! Det är fantastiskt på fjället då, med otroligt fina vyer. Sedan handlar det ju mycket om att jobba mot sig själv och tröttheten, det är jag bra på. Några dippar räknar jag med att få, det är ju ändå ett lopp på över fyra timmar. Förhoppningsvis kan jag hitta någon som är jämn att springa med, det blir lättare när man kan hjälpas åt att hålla tempot. Sammanfattningsvis ska det bli riktigt kul!

Orientering och traillöpning, vad är skillnaden?
– Det är enklare att träna och tävla i trail än i orientering. Vi har två barn och bor på en gård som vi håller på att renovera. Att sticka ut och springa på stig tar mindre tid, än att ge sig iväg på en orienteringsträning.

– Jag har sprungit trail i några år nu och även tävlandet är enklare. I orientering måste du vara koncentrerad hela tiden, annars gör du misstag. I traillöpningen är det bara att springa, jag behöver inte tänka. Sedan ligger man på maxnivå i löpningen på ett annat sätt än i orientering. Det är jättestor skillnad. Träning och tävling är min avkoppling, då är det faktiskt vilsamt att kunna koppla bort huvudet.

Johannas plan är att springa fyra deltävlingar i Trailrunning Sweden Store Trailtour och ligga bra till inför finalen.
– Jag var på Ängsö Winter Run för att kolla in det loppet inför hösten. KolmårdsTrailen är fin och jobbig, där blir det start igen.

När känner du dig oslagbar?
– Det gör jag ganska ofta. Inte minst när jag gör saker som andra inte gör. Som när jag två gånger i veckan går upp tidigt på morgonen och simmar innan jobbet. Eller sticker ut och springer i snöyra på lunchen. Sedan kan jag känna mig oslagbar när jag har pressat mig hårt i ett lopp, jobbat med hjärnspökena och tar mig i mål.

VILKET BLIR DITT

SALMING IDRE FJÄLLMARATON?

Anmäl dig här

45 km - 1400 hm

Bovtse Baalka

Kolla in banan

28 km - 900 hm

Duvrie Baalka

Kolla in banan

12 km - 300 hm

Vaejsjie Baalka

Kolla in banan

84 km - 2690 hm

Gierkhie Baalka

Kolla in banan

Prispengar att slåss om för eliten

Läs mer här

Mer Flow i livet

Läs mer här

Mörkrädd, varför då? Säg hej till M Tiger Sports!

Läs mer här

Låtsasloppet – peppen i vintermörkret

Läs mer här

Möt Peter Lindquist i Idre Fjällmaratonpodden #7

Läs mer här

Vår film i final i Publishingpriset

Läs mer här

Idre Fjällmaratonpodden möter Frida Södermark

Läs mer här

Idre Fjällmaratonpodden #5 – Maria Vadi

Läs mer här

Vi säger hej till Salming Idre Fjällmaraton

Läs mer här

Stefan körde sitt eget Idre Fjällmaraton

Läs mer här
X