Från orienteringslandslaget till Järvens stig

Anna Bachman har sprungit VM, EM och världscup i orientering för Sverige, hon har tagit åtta SM-medaljer, varav tre guld. Förra hösten avslutade hon sin landslagssatsning. Nu ser hon fram emot att testa sina gränser i hur långt hon kan springa. Nästa år är Järvens stig målet.

– Jag har alltid fascinerats av att testa mina fysiska gränser. Elitidrott är ett sätt att göra det. Och nu har jag chansen att ge mig på de här mer extrema grejerna. Det har inte varit möjligt tidigare när jag satsade på elitnivå. Jag motiveras av lite galna grejer, saker jag inte gjort förut. Det är roligare än att försöka slå en tid, säger Anna.

30-årsdagen i våras firades med en löptur på 30 km.
– Det var mest som ett vanligt pass. Så i somras gav jag mig ut på 50 km på Roslagsleden. Det var 30 grader varmt och stekande sol, jag stannade och badade tre gånger – det var en långlöpning som gav mersmak.

Även om elitkarriären är avslutad, så tränar Anna på.
– Jag satsar på att hålla i kontinuiteten i träningen och ligga på 8 timmars träning i veckan. Basen är långpass och några kvalitetspass. Jag tränar det som jag tycker om att träna. Det är kul att köra specifika pass med ett lopp i sikte, ex backe för att förbereda mig för Salming Idre Fjällmaraton.

– Långa uppförsbackar är en bit att träna på inför Järvens stig. Men nedförsbackarna ska inte underskattas! Jag sprang Transgrancanaria 30 km och då startade vi på toppen och sprang 15 km bara nerför, det tog oerhört hårt på mina ben. Jag har mycket att lära, till exempel att få in ultratänket och våga gå ibland. Sedan finns ju biten med energi under loppet. Jag har märkt att min kropp svarar bra på att tillgodogöra sig energi under ansträngning. Både gel och sportdryck, samt vanlig mat om jag drar ner på tempot. Nästa steg får bli att springa 70 km med en kostplan och sedan utvärdera.

– Jag älskar svenska fjällen överlag och har varit på både skid- och orienteringsläger i Idre Fjäll många gånger, så jag har lite koll på omgivningarna och vad som väntar när det gäller att springa obanat och på små stigar i fjällmiljö. Jag har även under många år spenderat en vintervecka i Lövåsen, där starten av Järvens stig går. Det var nog det som till en början skapade det största intresset för mig att välja just Järvens stig som distans. Att få springa mellan dessa två platser där jag varit på så många gånger – det ser jag verkligen fram emot!

När känner du dig oslagbar?
– När jag springer ett orienteringslopp och är i riktigt bra form. När både tekniken och löpningen flyter. Jag springer en långsträcka med mycket blåbärsris, jag känner mig stark i skogen och kan ta mig fram precis var som helst.

Du kan följa Annas väg mot Järvens stig på hennes Instagram: @annabachman

Ripans stig

Vargens stig

Björnens stig

Renens stig

Anmälan

Inför ditt lopp

Askes Fjällmaraton

Resultat

Boka maten, boendet och bussresan hos Idre Fjäll

Gå All-in

Hoppa ombord på fjällmaratonbussen och gör Craft Idre Fjällmaraton till en social och avkopplande upplevelse. När du anländer till Idre Fjäll kan du direkt checka in i stugan och packa upp din väska. Behöver du laga maten då? Nej, inte det heller! Med helpension njuter du av färdiglagad mat från frukost till middag under hela din vistelse.

Boende till extra bra pris

Med Idre Fjälls erbjudande får du 20% rabatt på utvalda boenden när du bokar ditt boende till Craft Idre Fjällmaraton 2024. Rabatten gäller fritt antal nätter under hela vecka 34, 2024.

Erbjudandet är bokningsbart till och med 30 november 2023.

Helpension

Boka helpension på Värdshuset under Craft Idre Fjällmaraton och njut av en bekymmersfri vistelse där all din mat är serverad från ankomst till avresa.

 

X
X