Frida Södermark har flera SM-guld på 100 km och har vunnit VM-silver och EM-guld med svenska landslaget. Planen för 2021 är att föda ett barn och springa Salming Idre Fjällmaraton.

Det är halvtid i graviditeten när vi kollar läget med Frida.

Hur tänker du kring träningen nu?
– Jag kommer att fortsätta springa så länge det känns bra. Det är mitt normalläge och jag tänker att ju mer jag kan hålla i nu, desto lättare blir det att komma tillbaka sedan. Nu känns magen, den guppar med, men det gör inte ont. Jag mår bra och springer 13 mil i veckan och kör två styrkepass. Tanken är egentligen inte att köra någon fart, men jag har faktiskt lagt in ett pass med tröskelintervaller – jag märker att jag mår så bra av det, både mentalt och fysiskt.

Är planen att fortsätta satsa på löpningen efter att barnet kommit?
– Oh ja, jag kommer absolut att fortsätta satsa på löpningen! Målet är SM 100 km på nästan hemmaplan i Linköping nästa år. Planen är att vara tillbaka i normalform nästa säsong, säger Frida som bor i Norrköping.

– För det här året är målet är att kunna lufsa runt Vargens stig 12 km i Salming Idre Fjällmaraton. Det är 1,5 månad efter beräknad nedkomst, och jag kan så klart inte veta exakt hur kroppen reagerar. Men jag vill vara med och njuta av upplevelsen på något sätt. Det är många kompisar som ska springa och jag ska heja fram dem ordentligt. Salming Idre Fjällmaraton blir sommarens höjdpunkt som jag verkligen ser fram emot!

Många funderar över skovalet för Salming Idre Fjällmaraton, vad kommer du att springa i?
– Det blir tveklöst Trail 6, en riktigt skön sko som funkar oavsett väder.

Som erfaren ultralöpare, har du några träningstips?
– De senaste månaderna har snön legat djup i skogen och det har mest blivit väglöpning. Men jag kommer att springa mer trail när det blir barmark igen. Det är viktigt för att vara förberedd för Idre. Löpningen i skogen är dessutom bra styrketräning. Backarna är en annan komponent att förbereda sig för. Genom att gå eller springa i slalombackar eller andra branta backar, byggs löpstyrka som behövs i fjällen och som dessutom gör nytta även i flack löpning.

– Jag tipsar gärna om att springa långpassen med fokus på hur länge du är ute, inte på antalet kilometer eller vilket tempo du håller. Gör en linjär ökning av tiden på dina långpass så att du har provat att vara ute under så lång tid som ditt lopp kommer att ta, ett par gånger – mer behövs inte. Även 28 km är en riktigt lång distans i fjällen, för den tar lång tid. Spring dina långpass som upplevelse, passa på att springa till något nytt ställe i din närmiljö som du inte har upptäckt tidigare. Så gör jag även i min vardagslöpning.

Du har annars utvecklat transportlöpningen till en riktig konstform, du verkar springa överallt dit du ska?
– Ja, jag gör faktiskt det! Till möten, jobbet, för att göra ett ärende – det funkar alltid. Det gäller bara att ha torra kläder med och byta om till, sedan blaskar jag av mig på en toalett och tar lite deo.

Hur gör du för att motivera dig?
– Just att utforska omgivningen och hitta nya saker i närmiljön medan jag springer, tycker jag är motiverande. Jag på att variera träningen och göra den lustfylld. Blanda korta och långa intervaller till exempel. Det ger synergier, effekten av omväxling ska inte underskattas. Nu när det finns osäkerhet kring framför allt vårens lopp, tycker jag att det är extra viktigt att inte satsa allt på bara loppet, planera något runtomkring som skapar en helhetsupplevelse. Om inte själva loppet skulle bli av, så har du i alla fall fått en kul helg.

På söndag är det dags för Låtsasloppet Halvan. Var och hur långt springer du?
– Långpassen med min klubb Tjalve på söndagar är heliga, så jag lägger mitt Låtsaslopp i långpasset och springer 23 km.

VILKET BLIR DITT

SALMING IDRE FJÄLLMARATON?

Anmäl dig här

45 km - 1400 hm

Bovtse Baalka

Kolla in banan

28 km - 900 hm

Duvrie Baalka

Kolla in banan

12 km - 300 hm

Vaejsjie Baalka

Kolla in banan

84 km - 2690 hm

Gierkhie Baalka

Kolla in banan

Några ord om läget

Läs mer här

Så här långt kom vi i Börje70

Läs mer här

Från öldrickare till skyrunner

Läs mer här

Låtsasloppet Börje70

Läs mer här

Inför uppför – Superambassadörernas bästa backtips

Läs mer här

Låtsasloppet Halvan – det där gjorde ni bra!

Läs mer här

Far och son Åkerstrand tränar mot Vargens stig

Läs mer här

Fjällägret blev början på en ny passion

Läs mer här

Ultrastjärnan ska lufsa Vargens stig

Läs mer här

Medaljens framsida

Läs mer här
X