Stjärnlöparen David Nilsson springer 45 km

Foto: BG Nilensjö, Magasin Spring

Ett riktigt hett namn är klart för start i Salming Idre Fjällmaraton. David Nilsson är en av Sveriges bästa löpare, han innehar det svenska rekordet på 5 km och han har gjort 2.10.09 på marathon, den näst snabbaste svenska tiden någonsin. Men i sommar satsar han på traillöpning och på Renens stig 45 km.

– Det blir två olika faser resten av den här säsongen. I sommar blir det fokus på trail och lite längre distanser, jag springer i Idre och Sierre-Zinal i Schweiz. Resten av året blir det väglöpning igen. Planen är att jag ska ha nytta av loppet i Schweiz in mot Salming Idre Fjällmaraton. Sedan hoppas jag på lagom hårt motstånd som känns inspirerande och att jag får sällskap ett tag. Och så önskar jag mig torrt väder, säger David.

Det är som sagt som väg- och banlöpare David har sina stora meriter.
– Jag har nog mest fallenhet för väg, men jag tränar mycket lugna pass på stig. Utmaningen är att hålla hög fart när det blir tekniskt, inte minst utför. Längre lopp är till min fördel.

David menar att han inte har några fysiska styrkor som löpare.
– Jag har inget bra HB, ganska dåligt syreupptag och är inte snabb. Mina kvaliteter är snarare att jag är passionerad, långsiktig och fokuserad när det gäller. När jag väl bestämmer mig för något, så ger jag mig inte i första taget.

Efter att ha drabbats av malaria i samband med en halvmara i Djibouti i mars, är nu David igång igen.
– Det är mitt första större problem sedan 2016, jag har haft bra kontinuitet i min träning och det har gett resultat. Jag har också fått möjlighet att springa stora lopp utomlands. Egentligen har jag varit förvånad över att det inte lossnat tidigare för mig, jag har tränat mycket i flera år nu. Men jag har varit tålmodig och har fortsatt utvecklas. Just nu är jag väldigt stolt över att jag kunde springa 10 000 meter på Stockholms stadion förra veckan och att jag kunde genomföra en riktigt varm halvmara på 1.06 i Kalmar i helgen. Nästa tävling blir SM-milen den 11 juli.

Målet är att sätta svenska rekord på 10 km, 21 km och 42 km inom ett år. David flaggar också för att han kan vara intresserad av att springa VM i trail i Thailand i november.
– Det som motiverar mig nu är att slå de svenska rekorden.

En träningsvecka så här mitt i tävlingsperioden innehåller två kvalitetspass, dels 10 km i 3.20 fart, dels ett fartlekspass med tävlingsfarter på 10, 21 och 42 km. I övrigt blir det lugna distanspass.
– Jag kör mer och mer av min träning på känsla.

Eliten på 45 km tävlar om prispengar på totalt 70 000 kr i Salming Idre Fjällmaraton. Sedan tidigare är starka namn som Fredrik Bakkman (vinnare 2018), Jesper Lundberg, Sebastian Ljungdahl, André Jonsson, Jonathan Kandelin och Robbin Kantarp (vinnare 2019) klara i herrklassen.

VILKET BLIR DITT

SALMING IDRE FJÄLLMARATON?

Anmäl dig här

45 km - 1400 hm

Bovtse Baalka

Kolla in banan

28 km - 900 hm

Duvrie Baalka

Kolla in banan

12 km - 300 hm

Vaejsjie Baalka

Kolla in banan

84 km - 2690 hm

Gierkhie Baalka

Kolla in banan
X