"En sista urladdning"

Foto: Philipp Reiter

Damernas 45 km samlar ett galet starkt startfält. Nu aviserar även Fanny Borgström att hon kommer till start.

Fanny är en av Sveriges mest meriterade traillöpare, med bland annat ett EM-silver i skyrunning på meritlistan. Hon har dock slitit med en hälskada under lång tid och nu är operationen inbokad. Men som en sista insats innan dess springer Fanny Renens stig på lördag.
– Jag har en sista urladdning i mig och det här ska bli jätteroligt! Idrefjällen är ett nytt område för mig dessutom.

Konkurrensen blir stenhård, med bland andra Ida Nilsson, Alexandra Morozova och Karin Nilsson.
– Det är riktigt kul! Jag brukar ha tre mål: tid, placering och känsla, stämmer alla tre så är det ett topplopp, säger Fanny som tror på en tid under 4,5 timme.

Du är rutinerad fjällöpare, vad är viktigast i den här typen av lopp?
– Att lita på mina styrkor. Jag är bra nedför och då ska jag våga springa på där jag är stark. Ofta kan det bli att jag tänker att om jag springer om någon, så måste jag sedan vara före den löparen resten av loppet, men det kan ju växla fram och tillbaka. Under ett så här långt lopp kan det hända mycket. Det kommer svackor, det gör det för alla, och dem ska man igenom – det är en del av grejen. När det känns tufft försöker jag tänka att jag har ju faktiskt själv valt det här. Det är detta jag har laddat för och det är hit jag vill komma, till att vara riktigt trött. Ett lopp är kanske inte lustfyllt i sig, men oavsett hur det går så är det skönt efteråt.

Vad gör du nu och fram till loppet?
– Jag ser till att dricka mycket vatten så att vätskebalansen är god. För att bli riktigt sugen på att springa, så tränar jag inte så mycket löpning och det jag kör blir korta pass, kanske med några fartökningar. Jag vill bygga känslan av att jag längtar ut till att springa på fjället!

När känner du dig oslagbar?
– När jag är och tummar på min egen maxprestation. När jag orkar fast jag är trött. tar mig fram i tuff teknisk terräng. Fjällöpning är oslagbart och för att känna det måste det upplevas!

VILKET BLIR DITT

SALMING IDRE FJÄLLMARATON?

Anmäl dig här

45 km - 1400 hm

Bovtse Baalka

Kolla in banan

28 km - 900 hm

Duvrie Baalka

Kolla in banan

12 km - 300 hm

Vaejsjie Baalka

Kolla in banan

84 km - 2690 hm

Gierkhie Baalka

Kolla in banan
X