Tävlingsinfo

Allt du behöver veta om ditt lopp

DATUM

Lördag 20 augusti 2022

KLASSER

Damer 45 km
Herrar 45 km
Damer 28 km
Herrar 28 km
Damer 12 km
Herrar 12 km

ARENA

Idre Fjäll

PARKERING

Fri parkering vid Idre Fjäll, följ skyltning.

START

Starter för 45 km, 28 km och 12 km sker på Skidstadion på Idre Fjäll
Varje distans är indelad i tre olika fartgrupper utifrån den tid som du beräknar ta på dig runt din bana.
Är du osäker på hur lång tid det kommer att ta för dig? Kolla in Trailkalkylatorn så får du hjälp att bedöma din tid på 45 och 28 km. Du behöver inte meddela vilken grupp du väljer, men för att undvika alltför stora masstarter och ett jämnt flöde bland löparna längs banan är det bra om du hittar rätt startgrupp för din fart.
Din tid startar när du passerar startlinjen, så det är ingen stress.

OBS: För dig som vill tävla, är det första startgruppen på respektive distans som gäller. Först i mål vinner helt enkelt! Det samma gäller även för fördelningen av prispengar på 45 km.

45 km
8.00 Snabb – rikttid <6h
8.10 Mellan – rikttid 6-7h
8.20 Lugn – rikttid >7h

12 km
9.30 Snabb – rikttid <1.25h
9.40 Mellan – rikttid 1.25–1.40
9.50 Lugn – rikttid >1.40

28 km
12.40 Snabb – rikttid <4h
12.50 Mellan – rikttid 4–5h
13.00 Lugn – rikttid >5h

MÅL

Torget, Idre Fjäll (Länk Google Maps)

TRAILRUNNINGSWEDEN TRAILTOUR

Renens stig 45 km är deltävling i Trailrunning Sweden Trailtour. För att ta poäng i trailtouren ska du starta i första startgrupp kl 08.00.

TÄVLINGSEXPEDITION

Här hämtar du din nummerlapp och t-shirt, och ställer eventuella frågor. Tävlingsexpeditionen finns utomhus på Torget på Idre Fjäll (Länk Google Maps).
Öppettider:
Fredag kl 13.00–21.00
Lördag kl 7.00–21.00

Observera att det inte skickas ut något startbevis, det du behöver för att hämta ut din nummerlapp är legitimation och ditt startnummer. Vi kommer att skicka ut startnummer via sms fredag 19 augusti kl 13.00.

NUMMERLAPP

Nummerlappen ska bäras väl synlig på bröstet eller benet. Ta gärna med egna säkerhetsnålar – återanvändning är bra! På din nummerlapp sitter ett tidtagningschip. För dig som springer 28 km eller 45 km finns en karta över banan tryckt på baksidan av din nummerlapp.

OBLIGATORISK UTRUSTNING

För dig som deltar i 28 km och 45 km-klasserna är följande utrustning obligatorisk:
- vindjacka
- extra underställströja
- behållare för vätska, minst 0,5 liter
- mössa och vantar
- första förband (länk till Apotekets första förband)
- kompass (nej, det räcker inte med mobilen)
- visselpipa
- nummerlapp med tidtagningschip (på baksidan finns en karta över din bana)
- telefon med nödnummer inlagt (det står på din nummerlapp)

För 12 km-klassen är nummerlapp och tidtagningschip den enda obligatoriska utrustningen.

Observera att löparskor med metalldubbar inte är tillåtna att använda på någon av distanserna! Detta för att skydda vår vackra natur.

DUSCH

Fri dusch i sporthallen på Idre Fjäll efter loppet.

TOALETTER

Toaletter finns vid start och mål, samt vid energistationerna.

NAMN- ELLER KLASSBYTE

Namnbyte kan göras mot en avgift på 100 kr.
Klassbyte kan göras mot den anmälningsavgift som gäller vid den aktuella tidpunkten. Inga pengar återbetalas för byte till kortare klass.
Du gör själv din ändring i anmälningssystemet. Här finns en guide för hur du gör.  17 augusti är sista dag för klass- och namnändringar.

BANAN

Banorna är markerade med snitsel och kilometerskyltar i terrängen. Var uppmärksam där banorna delar sig så att du väljer rätt väg. Vandringslederna uppe på kalfjället är delvis steniga och spänger finns utlagda på en del ställen. Dessa partier kan vara hala vid nederbörd. Var försiktig!

ENERGISTATIONER

Tänk på att det är viktigt att redan tidigt i loppet kontinuerligt få i dig vätska och energi! Vid våra energistationer laddar du upp ny energi så att du kan fortsätta skutta fram över fjället. På samtliga finns Enervits sportdryck och vatten, samt goda grejer att tugga på. På energistationerna kan du också proviantera och ta med dig dryck så att du klarar dig till nästa station.

Ta gärna med dig en egen kåsa att använda vid energistationerna, då går det åt färre pappersmuggar, de är återvinningsbara – men ändå.

Använd handsprit innan du tar något från energistationerna, samma sak vid målet.

BONUSEN: Vid loppets premiär 2018 tog Ola på Svens Foskdals fäbod det egna – och superfina – initiativet att skapa en egen extra vätskekontroll för 45 km löparna. Den blev mycket uppskattad och Ola är peppad för sin bonuskontroll även i år. Efter knappt 20 km kommer du till den vackra fäboden och kan fylla på med vatten och sportdryck.

MAXTID/REPTIDER

Vid energistationerna dras ett rep vid en specifik tidpunkt. Det innebär att det inte går att fortsätta loppet efter det. Detta är för din säkerhet. Om du har passerat det sista repet, d v s Chocken, i rätt tid så är det bara att fortsätta mot målet – det stänger inte förrän alla är hemma igen!

45 km Bovtse Baalka Km Reptid
Burusjön 5,9 14.25
Övre Nipfjällsparkeringen 22,1 15.50
Chocken 34,6 18.45
Slättvålen 40,7 18.45
28 km Duvrie Baalka Km Reptid
Burusjön 5,9 14.25
Övre Nipfjällsparkeringen 12,1 15.50
Chocken 24,7 18.45
12 km Vaejsjie Baalka Km Reptid
Chocken 8 18.45

RENVETT

Vi rör oss i renbetesland och visar därför största hänsyn mot djur och natur. Det är förbjudet att störa eller försöka närma sig renar, skulle de befinna sig på stigen du ska springa på – ta en omväg, det kostar dig inte så mycket tid.

För att skydda naturen, är det inte tillåtet att springa med skor som har metalldubbar. Tänk också på att hålla dig på stigen för att inte bredda den.

FÅR MAN TA HUNDEN MED SIG IN I LOPPET?

Nej, det får man inte. Dels utifrån hänsyn till andra löpare som kan vara hundrädda, men även utifrån framkomlighets- och säkerhetsaspekt för alla löpare eftersom stora delar av banan går på smala stigar. Så hunden får stanna hemma.

NEDSKRÄPNING

...längs banan är naturligtvis helt förbjudet och leder omedelbart till diskvalificering. Detta är viktigt, vi är gäster i naturen!
Vid energistationerna finns soppåsar. Tänk på att sopsortera – muggarna är återvinningsbara som pappersförpackningar och slängs i påsar märkta ”Muggar”.

OM DU FÅR NOG

Ifall du tvingas bryta loppet av någon anledning, gå till Tävlingsexpeditionen och meddela personalen där att du har brutit. Detta är viktigt, så att inte en sökinsats dras igång när du i själva verket sitter i bastun.

FÖRSTA HJÄLPEN/SJUKVÅRD

Vid samtliga energistationer finns första hjälpen-utrustning. Sjukvård finns i anslutning till arenan på Idre Fjäll. Om något händer så att du behöver hjälp, ring nödnumret som finns på din nummerlapp och som du ska lägga in i din telefon innan start. Det går till en sjukvårdskoordinator. Vid allvarliga olycks- eller sjukdomsfall – ring alltid 112 direkt!

PRISUTDELNING

Alla som fullföljer sitt lopp får Salming Idre Fjällmaratons medalj. Hederspriser till de fem främsta på 45 km, och till de tre främsta på 28 km och 12 km. Prisutdelningen sker under De Oslagbaras Timme från kl 19. Då lottar vi även ut fina priser bland alla fullföljande deltagare. Prisbordet har ett totalt värde av ca 150 000 kronor. Observera att du måste hämta ut ditt utlottade pris direkt på plats under De Oslagbaras Timme, annars går turen vidare till en annan lycklig vinnare.

RESULTAT

Liveresultat finns på hemsidan www.idrefjallmaraton.se

WEBBSÄNDNING

Loppet kommer att webbsändas så att dina nära och kära kan följa dig även hemifrån. Länk kommer under Live på hemsidan.

KONTAKT

Har du frågor eller funderingar? Vi finns på [email protected]

DELA DIN UPPLEVELSE

#blioslagbar #idrefjällmaraton

Facebook www.facebook.com/idrefjallmaraton/

Instagram @idrefjallmara

Webben www.idrefjallmaraton.se

UT OCH HITTA DIN KÄNSLA AV ATT VARA OSLAGBAR. STORT LYCKA TILL!

X
X